Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εγκυμοσύνη - 12η εβδομάδα

Είστε στην 12η Εβδομάδα Κύησης
Είστε δώδεκα εβδομάδων έγκυος

Ηλικία εμβρύου: 10 εβδομάδες
Βάρος εμβρύου: 8 - 14 γραμμάρια

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας: 
Το πρόσωπο του μωρού σας αλλάζει. Τα μάτια, που στην αρχή βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού του, έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην κανονική τους θέση. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, έχει αρχίσει η οστέωση στα περισσότερα οστά και οι ιστοί και τα όργανα που έχουν διαμορφωθεί ήδη στο σώμα του, αυξάνονται γρήγορα και ωριμάζουν. Το πεπτικό σύστημα (λεπτό έντερο) είναι ικανό τώρα να κάνει τις απαραίτητες περισταλτικές κινήσεις που ωθούν την τροφή στα έντερα του μωρού σας (που αρχικά έμοιαζαν με μεγάλη διόγκωση στον ομφάλιο λώρο), είναι ικανό να απορροφά τη γλυκόζη (ζάχαρη) και τα έντερα θα αρχίσουν να μετακινούνται στην κοιλιακή κοιλότητα τώρα..

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Με λίγη τύχη η ναυτία σας θα μειωθεί και σύντομα θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Επίσης, είναι  πιθανό να αισθάνεστε ανακούφιση, μιας και ο κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί πλέον σημαντικά. Θα είναι δύσκολο εάν  έχετε ακόμη ναυτίες, αλλά με λίγη υπομονή θα ανακτήσετε σύντομα την όρεξη σας. Απλώς , σιγουρευτείτε ότι οποιοδήποτε κρέας τρώτε είναι πολύ καλά  μαγειρεμένο για να μειώσει οποιαδήποτε πιθανότητα τοξοπλάσμωσης ? μην τρώτε ωμή μπριζόλα και να προσέχετε ιδιαίτερα τα κρέατα μαγειρεμένα σε  σχάρες.

Οδοντιατρική φροντίδαΤα δόντια και τα ούλα σας είναι περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό μην αμελήσετε την φροντίδα των ούλων σας αλλά σιγουρευτείτε ότι ο οδοντίατρος είναι ενήμερος για την εγκυμοσύνη σας. Εάν τα δόντια σας χρειάζονται οποιαδήποτε επέμβαση, να την αναβάλλετε μέχρι να περάσει η 12η εβδομάδα, αν και σε περίπτωση μόλυνσης, δεν πρέπει να περιμένετε μιας και όποια μόλυνση μπορεί να βλάψει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. 
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν περισσότερο τώρα γι’ αυτό καθαρίστε τα δόντια σας με νήμα και να τα βουρτσίζετε συχνότερα.  Εάν ανησυχείτε ή δεν είστε βέβαιη για τη χρήση παυσίπονων ή αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ρωτήστε τον γυναικολόγο ή οδοντίατρο σας.

Τώρα πια, τα ρούχα για εγκύους σας είναι μάλλον απαραίτητα.  Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε  χαλαρά και άνετα ρούχα, όχι λόγω της αύξησης βάρους, αλλά για να ανταποκριθείτε καλύτερα στις αλλαγές του σώματός σας   Το δέρμα και οι μύες τεντώνονται προκειμένου να φιλοξενήσουν την μήτρα σας που μεγαλώνει, τον πλακούντα και το έμβρυο. Εάν αισθάνεστε πιο παχιά, ίσως σας βοηθήσει να ξέρετε ότι το δέρμα και οι μύες ανοίγουν πιο γρήγορα για να φιλοξενήσουν την μήτρα και το βρέφος σας.  Εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε αλλαγή στυλ για τη νέα σας εμφάνιση ή περιποίηση, τώρα είναι καλή στιγμή να φροντίσετε τον εαυτό σας είτε σε κάποιο ινστιτούτο ή με το να αγοράσετε ρούχα μητρότητας είτε στα μαγαζιά είτε μέσω του διαδικτύου.

πηγή: http://www.babybaby.gr/

1 σχόλιο:

  1. Εκδόσεις "Διοπτρα" και το βρήκα στην τιμή των 16 ευρώ (Οκτώβριος 2010). Αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε μιας και είναι αδύνατον να αντιγράψω όλο το βιβλίο..... Ο συγγραφέας αναφέρεται σε πολλές μελέτες και πειράματα για να δείξει τη σημασία των προγεννητικών και περιγεννητικών εμπειριών. Κατανοητό και ευκολοδιάβαστο πιστεύω οτι θα βρείτε πληροφορίες που θα σας κάνουν να σκεφτείτε σοβαρά τις επιλογές που θα κάνετε για τη γέννηση του παιδιού σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...