Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εγκυμοσύνη - 5η εβδομάδα

5η Εβδομάδα Κύησης
Ηλικία εμβρύου: 3 εβδομάδες
Μέγεθος εμβρύου:  1.25 χιλιοστό

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας:
Μπορεί να μην φαίνεται ακόμη ότι είστε έγκυος (μπορεί να μην έχετε καν τα γνωστά συμπτώματα) και το σώμα σας να μην έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, το μωρό σας ωστόσο αναπτύσσεται  γρήγορα. Αυτή την εβδομάδα η καρδιά (όχι μεγαλύτερη από έναν σπόρο παπαρούνας) αρχίζει να κτυπά, αρχίζει να σχηματίζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός), οι μύες και τα οστά, αν και σε αυτό το σημείο το έμβρυο μοιάζει  περισσότερο με έναν γυρίνο από ότι με έναν άνθρωπο. Σημαντικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και της καρδιάς, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται, και ο νευρικός σωλήνας, που συνδέει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, κλείνει.

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης συνεχίζονται ή αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα. Εάν είστε όπως οι περισσότερες γυναίκες, θα παρατηρήσετε ναυτία (και όχι μόνο το πρωί), κούραση, ταλαιπωρία και ευαισθησία στήθους, και έχετε την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα. Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι ενοχλητικά, αλλά είναι όλα κομμάτι της εγκυμοσύνης και έτσι δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Να σημειώσουμε ότι μερικές γυναίκες έχουν επίσης πονοκεφάλους στο πρώτο τρίμηνο κύησης. Εντούτοις, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε. Εάν έχετε οποιαδήποτε από τα σημάδια κινδύνου της πρόωρης εγκυμοσύνης (π.χ. αιμορραγία από τον κόλπο, πόνους στην κοιλιά) ζητήστε  ιατρική βοήθεια αμέσως. Ο γυναικολόγος σας ή τα επείγοντα περιστατικά θα σας βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να τρέφεστε καλά σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης έτσι ώστε το μωρό σας να παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Μικρά, συχνά γεύματα και πολλά υγρά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη δυσπεψίας και να καταπολεμήσουν τη ναυτία και την κούραση. Βοηθά επίσης να τρώτε ποικιλία τροφίμων, ιδιαίτερα εάν είστε χορτοφάγος. Αποφύγετε τον καφέ που προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών και διατηρείτε καλά αερισμένους τους χώρους εργασίας και την κρεβατοκάμαρα σας.

Πηγή: babybaby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...