Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

"Φυσικός Τοκετός" του Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ

«Άνοιξε διάπλατα τα αφτιά σου κι ετοιμάσου… για μια μεγάλη, πολύ μεγάλη έκπληξη!
Ποιος μπορεί να φάει για σένα? Κανείς. Δεν είναι προφανές?
Ποιος μπορεί να κοιμηθεί για σένα? Κα πάλι κανείς!
Και ποιος μπορεί να γεννήσει για σένα? Κανείς! κανείς! μόνον εσύ! εσύ! εσύ!»

«Αν το έχεις βάλει καλά μες στο μυαλό σου αυτό, τότε έχεις λύσει όλα σου τα προβλήματα! Θα σταματήσεις επιτέλους να ψάχνεις πού και ποιος θα σε ξεγεννήσει!
Όταν σταματήσεις να τρέχεις δεξιά κι αριστερά, θα καταλάβεις ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις στο σπίτι σου!»

«Η επιστήμη γνωρίζει ότι το σώμα του μωρού δίνει το σήμα για τον τοκετό και εκκρίνονται οι ορμόνες για να ξεκινήσουν οι ωδίνες. Το παιδί καταβάλλει προσπάθεια (και τι προσπάθεια!) για να γεννηθεί. Εσύ βρίσκεσαι εκεί μόνο για να το βοηθήσεις».

«Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο η γυναίκα να είναι συνεχώς, και το τονίζω, συνεχώς, σε επαφή με το παιδί της»

«Η προσωπικότητά μας εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, από τις συνθήκες της γέννας καθώς και από τον τρόπο υποδοχής του παιδιού στον κόσμο μας!»

«Οι γυναίκες ξέρουν. Ο τοκετός βρίσκεται στα μύχια της ψυχής τους.»

«Η επισκληρίδιος  χωρίζει το παιδί από τη μητέρα. Διακόπτεται η τόσο σημαντική και απαραίτητη επαφή μεταξύ των δύο.
Ο τοκετός χάνει έτσι όλη του την βαθύτερη σημασία. Ο τοκετός είναι στην πραγματικότητα τελετουργία μετάβασης. Επιπλέον, είναι σχολείο θάρρους αλλά και υπομονής, που τόση ανάγκη έχουμε στη διάρκεια της ζωής μας. τι επισφραγίζει μια ένωση? Οι χαρές που μοιραζόμαστε? Όχι! Οι δοκιμασίες που ξεπεράσαμε μαζί.
Στη διάρκεια του τοκετού η γυναίκα πεθαίνει, ναι, πεθαίνει. Μια κοπέλα πεθαίνει και την ίδια στιγμή γεννιέται μια γυναίκα, διότι είναι πλέον μάνα.
Η διαφορά ανάμεσα στο έχω και το είμαι.
Με την επισκληρίδιο η γυναίκα έχει ένα παιδί, χωρίς: είναι πια μητέρα, ολοκληρωμένη γυναίκα.»


Το βιβλίο περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής που θα χρησιμεύσουν στον τοκετό και ένα CD. Είναι σίγουρα must have και must read!

1 σχόλιο:

  1. Δεν ήθελα να παρέμβω καθόλου με δικά μου σχόλια. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους μελλοντικούς γονείς.
    Το βρήκα από τις εκδόσεις "ΡΕΩ" στην τιμή των 16 ευρώ (Οκτώβριος του 2010).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...