Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Εγκυμοσύνη - 10η εβδομάδα

Είστε δέκα εβδομάδων έγκυος
Είστε στην 10η Εβδομάδα Κύησης

Ηλικία εμβρύου: 8 εβδομάδες
Βάρος εμβρύου: 5 γραμμάρια (μέγεθος: ενός δαμάσκηνου)

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας:
Το μωρό σας θα διπλασιαστεί σε μέγεθος τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μπορεί πλέον να καταπίνει και να κλωτσά και τα σημαντικότερα όργανα του έχουν αναπτυχθεί  πλήρως.  Επίσης, μετά την 10η εβδομάδα τελειώνει πλέον η εμβρυονική περίοδος ανάπτυξης, καθώς έχουν πλέον καθιερωθεί τα τρία βλαστικά στρώματα.  Είναι καθοριστικό να γνωρίζετε ότι το μωρό σας έχει πλέον διέλθει ασφαλώς στην κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του.  Το μωράκι σας έχει αρχίσει πλέον να αποκτά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, όπως τα νύχια και το τρίχωμα. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να παρουσιάζονται  και σε μερικές εβδομάδες θα αναπτυχθούν αρκετά ώστε να μάθετε με σιγουριά εάν πρόκειται να γεννήσετε αγόρι ή  κορίτσι.

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου κύησης, και η μήτρα σας έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ, είναι δηλαδή αρκετά μεγάλη για να γεμίσει τη λεκάνη σας. Μπορείτε ακόμη να είστε σε θέση να αισθανθείτε τη μήτρα σας επάνω από τη μέση της ηβικής σύμφυσης. Αν και πιθανόν δεν χρειάζεται να φορέσετε μεγαλύτερο νούμερο στα ρούχα σας για αρκετές ακόμη εβδομάδες, θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει και μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μέση σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Εάν θέλετε να περιορίσετε την καφεΐνη, μπορείτε να αρχίσετε να πίνετε αφεψήματα με βότανα (ακολουθεί πίνακας βοτάνων που πρέπει να αποφύγετε κατά την διάρκεια κύησης). Σιγουρευτείτε ότι τα αφεψήματα βοτάνων που επιλέγετε είναι ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη. Αυτά που μπορείτε να πίνετε με σιγουριά είναι από χαμομήλι, πικραλίδα, πιπερόριζα, τσουκνίδα, δυόσμο και κόκκινα βατόμουρα.  Ως εναλλακτική λύση, ένα εξίσου καλό ρόφημα είναι το λεμόνι με μέλι σε ζεστό νερό. Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά  καθημερινά (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά δεν μετριούνται) αλλά περιορίστε τη εισαγωγή υγρών πριν την ώρα του ύπνου έτσι ώστε να αποφύγετε τις συχνές ολονύκτιες επισκέψεις στην τουαλέτα.
Εάν ο ύπνος σας είναι διαταραγμένος για άλλους λόγους τότε ίσως μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε κάποια θεραπεία, αλλά τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι η πρώτη σας λύση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γυναικολόγο σας οτιδήποτε σας απασχολεί ή ανησυχεί. Επίσης, αποφύγετε τη γυμναστική  πριν πάτε για ύπνο. Τα παράξενα όνειρα όπως και οι συναισθηματικές αλλαγές είναι πολύ συνηθισμένα και συνεχίζονται, ως ένα βαθμό, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μην ξεχνάτε επίσης, να γυμνάζεστε! Μπορείτε να κάνετε εύκολες ασκήσεις γιόγκα - υπάρχουν ειδικές κατηγορίες που προσαρμόζονται στην εγκυμοσύνη. Σιγουρευτείτε ότι οι γυμναστές που διδάσκουν είναι ειδικευμένοι να καθοδηγήσουν έγκυες γυναίκες και, εάν δεν παρακολουθείτε μαθήματα γυμναστικής ειδικά για την εγκυμοσύνη, ενημερώστε τον γυμναστή σας ότι είστε έγκυος. Να ξέρετε τα όρια σας και σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε, εάν τώρα αρχίσατε τη γυμναστική.

πηγή: http://www.babybaby.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...