Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εγκυμοσύνη - 6η εβδομάδα

Ηλικία εμβρύου: 4 εβδομάδες
Μέγεθος εμβρύου: 2 - 4 χιλιοστά

Είστε έξι εβδομάδων έγκυος :

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας:  Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το μωρό σας θα έχει το μέγεθος ενός μικρού φασολιού. Τώρα ξεκινά η εμβρυϊκή περίοδος, κατά την οποία συμβαίνουν άκρως σημαντικές εξελίξεις στο μωρό σας.  Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης είναι ο σχηματισμός του κορμιού όπου φαίνεται το κεφάλι και η ουρά.  Η νευρική αύλακα κλείνει, τα μάτια και τα ρουθούνια αρχίζουν να διαμορφώνονται, τα αυτιά αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα χέρια/πόδια αρχίζουν να προεξέχουν. Τα δάχτυλα αρχίζουν να σχηματίζονται, επίσης σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Η καρδιά έχει διαιρεθεί στην δεξιά και αριστερή κοιλότητα και χτυπά περίπου 150 φορές το λεπτό, κατά προσέγγιση δύο φορές το ρυθμό μιας ενήλικης καρδιάς.

Πως αλλάζει η ζωή σας: Οι άλλοι γύρω σας  ενδεχομένως δεν θα προσέξουν τα σημάδια των εντυπωσιακών αλλαγών που πραγματοποιούνται μέσα σας, αλλά η κούραση και η ναυτία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδυναμία, και εάν δεν έχετε πει ακόμη σε καθέναν στην δουλειά σας ότι είστε έγκυος, αυτό ίσως χειροτερέψει τα πράγματα. Για να αντισταθμίσετε την κατάσταση, μοιραστείτε όσο περισσότερα οικιακά καθήκοντα μπορείτε και συμπεριλάβετε το σύντροφο σας στην εγκυμοσύνη όσο είναι δυνατόν.

Προσπαθήστε να θέσετε την ξεκούραση ως  προτεραιότητα και να δείτε τον γυναικολόγο σας εάν η ναυτία και οι στομαχικές διαταραχές καθιστούν τη ζωή σας δύσκολη ή εάν δεν μπορείτε πραγματικά να κρατήσετε τροφή στο στομάχι σας. Το να ασχοληθείτε με κάτι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει, όπως να σκεφτείτε την προγεννητική φροντίδα και τον τοκετό που θα θέλετε μιας και οι επιλογές είναι αρκετές.

Μπορεί να νομίζατε ότι οι ανήσυχες νύχτες θα αρχίσουν όταν γεννηθεί το μωρό σας, αλλά για πολλές έγκυες γυναίκες ο ύπνος τους αναστατώνεται από την αρχή της εγκυμοσύνης. Μερικές φορές τα αίτια είναι μηχανικής μορφής - η αυξημένου μεγέθους  μήτρα σας ασκεί  πίεση στην κύστη σας που απαιτεί περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα τις πρωινές ώρες, ίσως το ευαίσθητο στήθος σας καθιστά τον ύπνο δύσκολο ή μπορεί να ξυπνάτε τα μεσάνυχτα για ένα μικρό σνακ.

Πηγή: babybaby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...