Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

"Σαν παραμύθι αν μου ΄λεγαν Πως έρχεται ένα παιδί στον κόσμο" του Φρεντερικ Λεμπουαγιέ

Το βιβλίο αναφέρεται κυρίως στη διαδικασία του τοκετού και έχει αρκετά "ποιητική" διάθεση. Μικρό και γρήγορο στην ανάγνωση....

Βρήκα πολύ χρήσιμο και ενημερωτικό το κεφάλαιο για τις επιπλοκές ... Είναι πραγματικά απίστευτη η πλάνη στην οποία ζούμε και τελείως ανυπόστατος ο φόβος μας για τον φυσικό, μη παρεμβατικό τοκετό. Μας έχουν μάθει να φοβόμαστε και μας έχουν μάθει να έχουμε ανάγκη τους γιατρούς και τα νοσοκομεία...

Ο Λεμπουαγιέ προσπαθεί να μας μάθει να εμπιστευόμαστε το σώμα μας. Αξίζει πραγματικά να το διαβάσει κάποιος, ακόμα και αν δεν επιθυμεί να γεννήσει στο σπίτι... Η γνώση δίνει δύναμη. Δεν έχει νόημα να εθελοτυφλούμε και να λέμε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι... αλλά πρέπει να έχουμε επίγνωση του μεγέθους του κινδύνου και να έχουμε δίπλα μας άνθρωπο που θα μπορεί να τον διαχειριστεί! Μόνο αν γνωρίζουμε το θέμα διεξοδικά θα μπορούμε να πούμε ότι κάναμε μια συνειδητή επιλογή.

  • «Αν η ιατρική κοινότητα ήταν έντιμη, θα δήλωνε καθαρά ότι δεν υπάρχει "ασφάλεια". Πράγμα που δεν μπορεί παρά να κηλιδώσει την κολακευτική εικόνα που αρέσκεται να δίνει για τον εαυτό της, σε ένα κοινό που δε ζητάει παρά ν’ αφήνεται να το εξαπατούν.»

  • «Μόνο συνειδητοποιώντας τις αρνητικές συγκινήσεις (φόβους) αφήνοντάς τες να εκφραστούν, η γυναίκα θα μπορούσε να ελευθερωθεί και να "προετοιμάσει" πραγματικά τον τοκετό της»

  • «Κι όμως, πρέπει να ομολογήσουμε, αν έχουμε κάποια εντιμότητα, πως αγνοούμε τόσα πράγματα σε σχέση με το ξεκίνημα και την πορεία ενός τοκετού, ώστε η πραγματική σύνεση είναι να μην επεμβαίνουμε παρά μόνον όταν υπάρχει απόλυτη  ανάγκη.»

1 σχόλιο:

  1. Εκδόσεις "Μαϊστρος", τιμή 14,50 ευρώ (Οκτώβριος 2010). Ένα βιβλίο που σίγουρα πρέπει να διαβαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...