Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Μητρότητα, Πατρότητα ή Parenting

Χρησιμοποιώ τον όρο parenting γιατί  η σημερινή πραγματικότητα βρίσκει και τους δύο συντρόφους να συμμετέχουν ενεργά στη "μητρότητα", μια λέξη που αδικεί, άθελά της τον αντρικό πληθυσμό.

Και λέω μητρότητα γιατί αυτή η λέξη περικλείει όλη τη διαδικασία από τις προσπάθειες για σύλληψη, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και τη μετέπειτα ζωή της μητέρας με το παιδί της. Η ζωή της γυναίκας αλλάζει για πάντα... γίνεται Μητέρα. Η αντίστοιχη λέξη για τον άντρα είναι η πατρότητα, η οποία σαν έννοια έχει νόημα μόνο μετά τον τοκετό.... Αυτός ο διαχωρισμός, πιστεύω,  έγινε λόγω των συνηθειών τα παλιά χρόνια όπου η θέση του άντρα στα θέματα της οικογένειας ήταν αποστασιοποιημένη, συχνά χωρίς ενεργή συμμετοχή,  θα έλεγα ότι είχε το ρόλο του παρατηρητή των εσωτερικών διεργασιών και του προστάτη.

Σήμερα αυτό ανατρέπεται και ο άντρας αναλαμβάνει ενεργό πλέον ρόλο στην όλη διαδικασία. Γι' αυτό το λόγο θα χρησιμοποιώ τον όρο parenting που περικλείει ότι και η "μητρότητα" σαν έννοια αλλά περιλαμβάνει και τους δύο γονείς. Parenting λοιπόν.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...