Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ WALDORF

Σχολεία Συναισθηματικής ανάπτυξης. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξαν άνθρωποι φωτισμένοι με μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και συνεπώς για το παιδί που οραματίστηκαν και δημιούργησαν εκπαιδευτικά συστήματα με σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και την κατάκτηση της ελευθερίας του.
Από τότε μέχρι τώρα, τα εκπαιδευτικά αυτά συστήματα δεν είναι τα κυρίαρχα στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, όμως έχουν πολλά σχολεία στις περισσότερες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από ανατολή σε δύση.  Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια σχολεία, πλην της «Μοντεσσοριανής Σχολής Μαρία Γουδέλη» μοναδικό δείγμα της ομώνυμης μεθόδου. 
Ξεκινούμε στο 4family.gr να παρουσιάσουμε τα «Ελεύθερα Σχολεία» και τα εκπαιδευτικά συστήματα που ακολουθούν. 
Πρώτο, θα παρουσιάσουμε το σύστημα εκπαίδευσης Waldorf.  

Τι είναι η  «εκπαίδευση Waldorf»; 
Η εκπαίδευση Waldorf είναι μια μοναδική και με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προσέγγιση στην εκπαίδευση των παιδιών, η οποία εφαρμόζεται στα σχολεία  Waldorf  σε ολόκληρο τον κόσμο.Όλα τα σχολεία αυτά, διαμορφώνουν συλλογικά, τη μεγαλύτερη ίσως και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα μη κερδοσκοπικών και ανεξάρτητων σχολείων, παγκοσμίως. 

Ποια είναι τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της εκπαίδευσης;
H πιο αντιπροσωπευτική φράση της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος Waldorf και η οποία συνοψίζει τους στόχους της φοίτησης στο σχολείο είναι η εξής:« Να δημιουργήσουμε άτομα τα οποία είναι ικανά να δίνουν νόημα στις ζωές τους» Ο στόχος του συστήματος αυτού, είναι να εκπαιδεύσει το παιδί ως ολότητα, «κεφάλι, καρδιά και χέρια».  Η διδακτέα ύλη ισορροπεί ακαδημαϊκή ύλη, με καλλιτεχνικές και χειρονακτικές δραστηριότητες. Οι δάσκαλοι της μεθόδου, εστιάζουν στο να δημιουργήσουν στο κάθε  παιδί μια φυσική αγάπη για την μάθηση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν την ελεύθερη έκφραση μέσα από τις τέχνες και τις δραστηριότητες προκειμένου να προσεγγίσουν τα ακαδημαικά μαθήματα  και έτσι δημιουργούν μια εσωτερική παρόρμηση στα παιδιά για μάθηση αχρηστεύοντας κυριολεκτικά  το σύστημα των  ανταγωνιστικών τεστ και των βαθμολογιών.
Μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης Waldorf: Δεν υπάρχουν καθόλου μαθήματα γραφής και ανάγνωσης στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης, στα παιδιά του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου και ελάχιστα τέτοια μαθήματα στην πρώτη τάξη. Στη διάρκεια των πρώτων σχολικών χρόνων ( επίπεδο 1 – επίπεδο 8) οι μαθητές έχουν έναν δάσκαλο.  Το ιδανικό είναι ο κάθε δάσκαλος να μένει με την ίδια τάξη για τα 8 πρώτα χρόνια. Για να έχει το χρόνο να γνωρίσει σε βάθος την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και να συνδεθεί μαζί του.  Συγκεκριμένες δραστηριότητες, που στα συμβατικά σχολεία πολύ συχνά χαρακτηρίζονται ως δευτερεύουσες ( φρού- φρού ) είναι θεμελιώδεις για τα σχολεία Waldorf.  Μερικές από αυτές είναι:  η ζωγραφική, η μουσική, η κηπουρική και οι ξένες γλώσσες. Στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης όλα τα θέματα δίνονται στα παιδιά μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, γιατί τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σ αυτό το μέσο, απ ότι στη στεγνή παράδοση και τη μάθηση μέσω της επανάληψης. Στα πρώτα πέντε χρόνια δεν υπάρχουν βιβλία ύλης. Όλα τα παιδιά έχουν το «βασικό βιβλίο μαθήματος»  το οποίο είναι ένα βιβλίο δικών τους εργασιών που το γεμίζουν καθώς προχωρά η χρονιά.  Κατά κύριο λόγο δημιουργούν δικά τους βιβλία στα οποία στη διάρκεια της χρονιάς καταγράφουν τις εμπειρίες τους και τι έχουν μάθει. Σε κάποια σχολεία τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιούν συμπληρωματικά  βιβλία, ιδίως στα μαθηματικά και την γραμματική. Η διαδικασία της μάθησης σε ένα  σχολείο Waldorf  είναι μια μη ανταγωνιστική δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν βαθμοί στα πρώτα χρόνια . Ο δάσκαλος γράφει μια λεπτομερή αξιολόγηση για κάθε παιδί στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων, ιδιαίτερα τηλεόρασης από τα μικρά παιδιά, αποθαρρύνεται έντονα στα σχολεία Waldorf.  

Πώς ξεκίνησε η μέθοδος Waldorf;
To 1919, o Rudolf Steiner, Αυστριακός φιλόσοφος,  επιστήμονας και καλλιτέχνης, προσκλήθηκε να δώσει μια σειρά από διαλέξεις στους εργαζόμενους του εργοστασίου τσιγάρων Waldorf- Astoria στην Στουτγάρδη στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Emil Molt, ζήτησε από τον Steiner να ιδρύσει και να διευθύνει ένα σχολείο για τα παιδιά των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ο Steiner συμφώνησε, θέτοντας κάποιους όρους οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Molt.Μετά από μια περίοδο εκπαίδευσης των μελλοντικών δασκάλων «το Ελεύθερο Σχολείο Waldorf»  άνοιξε στις 7 Σεπτεμβρίου 1919. Σήμερα υπάρχουν περίπου 900 σχολεία Waldorf σε 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την εκπαίδευση Waldorf;
Συνεπής με την φιλοσοφία του, την επονομαζόμενη ανθρωποσοφία, ο Steiner σχεδίασε ένα πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στα αναπτυξιακά στάδια της παιδικής ηλικίας και υποβοηθά την παιδική φαντασία.  Πίστευε ότι τα σχολεία θα όφειλαν να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και όχι τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων και των οικονομικών παραγόντων, έτσι δημιούργησε σχολεία τα οποία θα ενθάρρυναν την δημιουργικότητα και την ελεύθερη σκέψη. 

Ποιος ήταν ο Rudolf Steiner;
O Dr Rudolf Steiner ήταν πολύ γνωστός επιστήμονας, καθηγητής φιλοσοφίας και λογοτεχνίας ο οποίος ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις εργασίες του πάνω στο έργο του Γκαίτε. Αργότερα ενσωμάτωσε τις επιστημονικές του ανακαλύψεις με το ενδιαφέρον του για την πνευματική ανάπτυξη.  Εγινε πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα της πνευματικότητας του σύγχρονου  ανθρώπου στον 20ου αιώνα.Η επιστημονική του υποδομή στους τομείς της ιστορίας και του πολιτισμού, σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις του στη ζωή, έδωσαν στον κόσμο το εκπαιδευτικό σύστημα Waldorf.  

Πώς διδάσκεται η ανάγνωση στα σχολεία Waldorf;
Η εκπαίδευση Waldorf είναι βαθειά συνδεδεμένη με την προφορική παράδοση. Τυπικά ξεκινά με τον δάσκαλο να διηγείται στα παιδιά παραμύθια σε όλη τη διάρκεια του παιδικού σταθμού αλλά και στην πρώτη τάξη του δημοτικού.  Η προφορική προσέγγιση χρησιμοποιείται και χαρακτηρίζει όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης Waldorf. Η διδασκαλία της ανάγνωσης διευκολύνεται και η ικανότητα των παιδιών εξελίσσεται φυσικά.  Στη διάρκεια της πρώτης τάξης τα παιδιά  εξερευνούν την προέλευση του αλφάβητου, ανακαλύπτοντας όπως έκαναν οι αρχαίοι πρόγονοι, πώς το σχήμα του κάθε γράμματος προήλθε από ένα εικονόγραμμα.  Το γράψιμο, μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, εξελίσσει την καλλιτεχνική φύση των παιδιών . Ετσι, σχετικά άκοπα, οργανώνεται η άρτια εκμάθηση της γλώσσας. 

Γιατί δίνεται έμφαση στις γιορτές και τις τελετουργίες;
ΟΙ εποχιακές γιορτές χρησιμεύουν στην σύνδεση του ανθρώπου με τους ρυθμούς της φύσης και του κόσμου. Οι γιορτές προέρχονται από τους αρχαίους πολιτισμούς και συνεχώς προσαρμόζονται στις εποχές.  Η συμμετοχή στην ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, με τελετουργικό ( εορταστικό ) τρόπο ευεργετεί τον εσωτερικό κόσμο και την ψυχή του ανθρώπου. Η γιορτή είναι μια τέχνη. Υπάρχει η χαρά της προσμονής, η προετοιμασία, ο εορτασμός καθ’αυτός και οι αναμνήσεις. 

Τι είδους εκπαίδευση πρέπει να έχει ένας δάσκαλος για το σύστημα Waldorf;
Τα απαιτούμενα προσόντα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των σχολείων, αλλά ο κανόνας είναι ότι πρέπει να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και συγχρόνως πιστοποίηση από ένα αναγνωρισμένο κολλέγιο ή ινστιτούτο εκπαίδευσης Waldorf. Κανονικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δασκάλων διαρκεί 2-3 χρόνια και περιλαμβάνει πρακτική διδασκαλία σε σχολείο Waldorf, με την επιτήρηση έμπειρων στη μέθοδο δασκάλων . Ο Rudolf Steiner, μιλώντας στην Οξφόρδη το 1922, είχε αποσαφηνίσει «τους τρείς χρυσούς κανόνες» για τους δασκάλους : «να δέχονται το παιδί με ευγνωμοσύνη από τον κόσμο που έρχεται,  να εκπαιδεύουν το παιδί με αγάπη,  και να οδηγούν το παιδί στην πραγματική ελευθερία η οποία ανήκει στον άνθρωπο» 

Τι σημαίνει ανθρωποσοφία;
O όρος ανθρωποσοφία  (anthroposophy) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις « άνρθωπος + σοφία». Ο Steiner επέκτεινε μια συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να ερευνήσει για τον εαυτό του μέσα στους πνευματικούς κόσμους. Ο Steiner και πολλοί άλλοι που συμμερίστηκαν τις απόψεις του, έχουν εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε πολλούς πρακτικούς τομείς . Τα σχολεία Waldorf , η θεραπευτική εκπαίδευση για πνευματικά και συναισθηματικά ανάπηρους ανθρώπους, η Βιο-δυναμική γεωργία  και κηπουρική και τέλος η  ανθρωποσοφική  ιατρική και φαρμακευτική. Να σημειωθεί ότι ενώ η ανθρωποσοφία,  έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό, τη θεωρητική βάση της μεθόδου διδασκαλίας στα σχολεία Waldorf , δεν διδάσκεται στους μαθητές. 

Τι είναι η ευρυθμία  (eurythmy);
Σε μια πρώτη προσέγγιση θα λέγαμε ότι η ευρυθμία είναι μια τέχνη που μοιάζει με χορό, στην οποία η μουσική  ή ο λόγος,  εκφράζεται στις κινήσεις του σώματος. Συγκεκριμένες κινήσεις αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες νότες ή ήχους.  Αποκαλείται επίσης «οπτικός λόγος» ή «οπτικό τραγούδι». Η ευρυθμία ενισχύει τον συγχρονισμό και βελτιώνει την ικανότητα της ακοής.  Όταν τα παιδιά νοιώθουν ότι είναι μέλη μιας ορχήστρας και έχουν να διατηρήσουν μια ξεκάθαρη σχέση στο χώρο με τα άλλα μέλη, επιτυγχάνεται και η κοινωνική ενδυνάμωση. Η ευρυθμία συνήθως διδάσκεται από δάσκαλο, ειδικευμένο στο αντικείμενο, ο οποίος έχει λάβει τουλάχιστο τετραετή εκπαίδευση.  Επιπλέον της παιδαγωγικής αξίας της ευρυθμίας,  χρησιμοποιείται  επίσης ως θεραπευτική μέθοδος ( curative) αλλά και ως μορφή τέχνης.  Η ευρυθμία είναι βασικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων Waldorf.   Τα παιδιά ανταποκρίνονται στους απλούς ρυθμούς και ασκήσεις, διεργασία που τα βοηθά να ενδυναμώσουν και να εναρμονίσουν το σώμα τους με τις ζωτικές δυνάμεις. Σε επόμενα στάδια, τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσιάζουν μέσω της ευρυθμίας, ποίηση, δράμα και μουσική, αντλώντας με αυτό τον τρόπο μια βαθύτερη κατανόηση των συνθέσεων και των λογοτεχνικών κειμένων. 

Υπάρχουν στην Ελλάδα σχολεία Waldorf; 
Στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια απο γονείς να οργανώσουν και να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία Waldorf. Εαν ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε περισσότερα σχετικά με τα σχολεία Waldorf στην Αθήνα επικοινωνήστε με την κα Ματίνα Αγιοργείτη τηλ: 210 72 53 542  email : waldorf@mail.gr

πηγές: 1.http://4family.gr/parents/index.php?option=com_content&view=article&id=102:-waldorf&catid=45:2008-   04-08-15-17-41&Itemid=72 και
          2. http://yogamamagr.blogspot.com/2010/11/blog-post_24.html

Εμβόλια που σκοτώνουν

40 UK children killed by MMR – and the true picture could be 10 times worse

27 October 2010

Forty children have died after a routine vaccination such as MMR and 2,100 more have suffered a serious reaction, UK health authorities have been forced to disclose this week – and these figures are just the tip of the iceberg.

Two of the vaccinated children have been left with permanent brain damage, and 1500 others have suffered neurological reactions, including 11 cases of brain inflammation and 13 cases of epilepsy and coma. Overall, there have been more than 2,100 adverse reactions to a childhood vaccine in the UK in the last seven years.

The UK’s Medicine and Healthcare Products Regulatory Authority (MHRA) was forced to reveal the figures following a request from a journalist under freedom of information legislation.

The true picture is likely to be far worse. The MHRA cases are only those that doctors have reported; if the doctor does not believe the vaccine has caused the reaction, he will not report it. It is suspected that just 10 per cent of all deaths and reactions from vaccines are ever reported; if so, this means that 400 children have died from a vaccine and 21,000 have suffered an adverse reaction in the UK alone. The true situation will be far worse in countries such as the US where childhood vaccination is compulsory.

Last month, the UK government was forced by a court to pay damages to a mother whose son was left with severe brain damage after an MMR vaccination. Another 500 similar cases are currently going through the UK courts.

These figures represent a major setback in the relationship between doctors and parents. Most parents have accepted the reassurances of doctors and health authorities that the vaccines are safe, and that they are doing the best for their child and the community.

Now, if things go wrong, they may be less inclined to believe the doctor’s denials that the vaccine is to blame.
(Source: Sunday Times, October 24, 2010).

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ...ΚΑΙΕΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ (Jon Rappoport): Εσείς κάποιο καιρό ήσασταν πεπεισμένος ότι τα εμβόλια ήταν το σήμα κατατεθέν της έγκυρης ιατρικής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Dr Mark Randall): Ακριβώς. Συντέλεσα στην επεξεργασία κάποιων εμβολίων. Δεν θα πω ποιών.

ΕΡ.: Γιατί όχι;

ΑΠ.: Θέλω να διατηρήσω την ανωνυμία μου.

ΕΡ.: Δηλαδή υποστηρίζετε ότι αν βγείτε στην επιφάνεια μπορεί να είχατε κάποια προβλήματα;

ΑΠ.: Πιστεύω ότι μπορεί να χάσω τη σύνταξή μου.

ΕΡ.: Πάνω σε ποια βάση;

ΑΠ.: Δεν έχει σημασία. Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν διάφορους τρόπους για να σου δημιουργήσουν προβλήματα, όταν κάποτε ήσουν “μέλος της λέσχης”. Γνωρίζω ένα-δυο άτομα που ταλαιπωρήθηκαν και τέθηκαν σε επιτήρηση.

ΕΡ.: Ταλαιπωρήθηκαν από ποιόν;

ΑΠ.: Από το F.B.I.

ΕΡ.: Σοβαρά;

ΑΠ.: Βέβαια. Το F.B.I. χρησιμοποίησε άλλα προσχήματα. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί και το I.R.S. (Internal Revenue Service).

ΕΡ.: Κατά τα άλλα χαίρουμε ελευθερίας έκφρασης.

ΑΠ.: Εγώ ήμουν “μέλος του εσωτερικού κύκλου”. Αν τώρα άρχιζα να λέω ονόματα και να κινώ συγκεκριμένες κατηγορίες κατά κάποιων ερευνητών, θα μπορούσα να μπλέξω άσχημα.

ΕΡ.: Υποστηρίζετε ότι ο κόσμος θάπρεπε να διαθέτει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θέλει να υποστεί η όχι την χορήγηση των εμβολίων;

ΑΠ.: Σε πολιτικό επίπεδο, οπωσδήποτε. Σε επιστημονικό επίπεδο, ο πληθυσμός έχει ανάγκη να είναι πληροφορημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιλέγει με ξεκάθαρη κρίση. Η επιβεβαίωση του ότι η δυνατότητα της επιλογής είναι κάτι το θετικό είναι ένα ζήτημα, αλλά αν το περιβάλλον είναι “ζυμωμένο” με ψέματα, κατά ποια έννοια μπορεί να λειτουργήσει μια κάποια επιλογή; Εκτός αυτού αν το F.D.A. (Οργανισμός Η.Π.Α. ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων) διοικείτο από τίμια άτομα, αυτά τα εμβόλια δεν θα έπαιρναν άδεια. Θάπρεπε να περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους και αναλύσεις.

ΕΡ.: Μερικοί ιστορικοί της Ιατρικής υποστηρίζουν ότι η γενική κάμψη των ασθενειών δεν καθορίστηκε από τα εμβόλια.

ΑΠ.: Το γνωρίζω. Αγνόησα για πολύ καιρό την εργασία τους.

ΕΡ.: Για ποιο λόγο;

ΑΠ.: Γιατί φοβόμουν αυτό που θα ανακάλυπτα. Εργαζόμουν στον τομέα της επεξεργασίας των εμβολίων και τα μέσα ύπαρξής μου εξαρτώταν από την διατήρηση αυτής της εργασίας.

ΕΡ.: Και μετά;

ΑΠ.: Έκανα έρευνες για λογαριασμό μου.

ΕΡ.: Σε ποια συμπεράσματα φτάσατε;

ΑΠ.; Η γενική κάμψη των ασθενειών καθορίστηκε από τις καλύτερες συνθήκες ζωής.

ΕΡ.: Ποιες;

ΑΠ.: Πιο καθαρό νερό. Συστήματα αποχέτευσης ικανοποιητικά. Διατροφή. Τρόφιμα πιο φρέσκα. Ελάττωση της μιζέριας. Τα μικρόβια μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε, αλλά αν είμαστε υγιείς οι ασθένειες δε εμφανίζονται έτσι εύκολα.
ΕΡ.: Πώς αισθανθήκατε στο τέλος της έρευνάς σας.

ΑΠ.: Στο έλεος της απόγνωσης. Αντιλήφθηκα ότι εργαζόμουν σε ένα τομέα βασισμένο σε ένα σωρό ψέματα.

ΕΡ.: Μερικά εμβόλια είναι περισσότερο επικίνδυνα από άλλα;

ΑΠ.: Ακριβώς. Παράδειγμα τα τριπλά εμβόλια D.P.T. (Διφθερίτιδα, Κοκίτης, τέτανος) και M.M.R. (Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά). Πέραν τούτων μερικές παρτίδες ενός εμβολίου μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από άλλες παρτίδες του ίδιου εμβολίου. Όσο με αφορά, όλα τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

ΕΡ.: Για ποιο λόγο;

ΑΠ.: Για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια εμπλέκουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα σε μια διαδικασία που τείνει να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ανοσία. Το γεγονός είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν την ασθένεια την οποία υποτίθεται ότι τα ίδια προλαμβάνουν.

ΕΡ.: Γιατί μας κατακλύζουν με στατιστικές που φαίνεται να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια έχουν τεράστια επιτυχία στο ξερίζωμα της ασθένειας;

ΑΠ.: Γιατί; Για να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι αυτά τα εμβόλια είναι χρήσιμα. Αν ένα εμβόλιο παύει τα ορατά συμπτώματα μιας ασθένειας όπως η ιλαρά, όλοι υποθέτουν ότι το εμβόλιο είναι μια επιτυχία. Παρ' όλα αυτά και πέρα από τα φαινόμενα, το εμβόλιο μπορεί να βλάψει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. Και όταν προκαλεί άλλες ασθένειες -ας πούμε μηνιγγίτιδα- αυτό το γεγονός αποκρύπτεται, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι το εμβόλιο μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πράγμα. Η σύνδεση παραβλέπεται.


ΕΡ.: Λέγεται ότι το εμβόλιο ενάντια στην ευλογιά ξερίζωσε αυτή την ασθένεια από την Αγγλία.

ΑΠ.: Ναι. Αλλά όταν εξετάζονται οι διαθέσιμες στατιστικές η εικόνα που προκύπτει είναι διαφορετική.

ΕΡ.: Κατά ποια έννοια;

ΑΠ.: Στο παρελθόν, σε κάποιες αγγλικές πόλεις, κάτοικοι που δεν εμβολιάσθηκαν δεν προσβλήθηκαν από ευλογιά. Σε άλλες περιοχές άτομα που εμβολιάσθηκαν χτυπήθηκαν από μια επιδημία της ασθένειας. Ανάμεσα στα άλλα, η ευλογιά ήταν ήδη σε κάμψη πριν από την εισαγωγή των εμβολίων.

ΕΡ.: Δηλαδή λέτε ότι μας κατέκλυσαν με μια ψεύτικη ιστορία;

ΑΠ.: Ακριβώς. Πρόκειται για μια ιστορία που εφευρέθηκε για να πείσουν τον κόσμο ότι τα εμβόλια είναι αμεταβλήτως ασφαλή και αποτελεσματικά.


ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΑ
ΕΡ.: Έχετε εργαστεί σε εργαστήρια στα οποία οι κανόνες καθαριότητας είναι πρωταρχικής σπουδαιότητας.

ΑΠ.: Το κοινό είναι πεπεισμένο ότι αυτά τα εργαστήρια, αυτές οι μονάδες παραγωγής, ότι είναι τα πλέον ασηπτικά μέρη στον κόσμο. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μόλυνση συμβαίνει συνεχώς και μέσα στα εμβόλια εισάγονται υπολείμματα κάθε είδους.

ΕΡ.: Για παράδειγμα, ο ιός του πιθήκου στο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

ΑΠ.: Ε, ναι. Πράγματι συνέβη. Αλλά δεν αναφέρομαι σ' αυτό. Ο SV40 κατέληξε μέσα στο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας γιατί αυτό το εμβόλιο παρασκευαζόταν χρησιμοποιώντας κύτταρα νεφρών του πιθήκου. Μιλάω για κάτι άλλο. Για τις πραγματικές συνθήκες του εργαστηρίου, για τα λάθη εκείνα που οφείλονται σε αμέλεια. Ο SV40, που στη συνέχεια εντοπίστηκε σε καρκινικούς όγκους -και αυτό είναι εκείνο που θα όριζα σαν διαρθρωτικό πρόβλημα- ήταν κάτι το αποδεκτό στην διαδικασία παραγωγής. Όταν χρησιμοποιούνται νεφρά πιθήκου, ανοίγονται διάπλατα οι πόρτες εισόδου σε παθογόνα μικρόβια των οποίων η παρουσία σ' εκείνα τα νεφρά δεν είναι γνωστή.

ΕΡ.: Σύμφωνοι, ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο αυτόν τον διαχωρισμό μεταξύ των διαφόρων τύπων μολυσματικών παραγόντων. Στην μακρά περίοδο εργασίας σας με τα εμβόλια, ποιους μολυσματικούς παράγοντες εντοπίσατε;

ΑΠ.: Καλώς. Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα από αυτά που συνέβησαν κάποτε σ' εμένα τον ίδιο, καθώς επίσης και εκείνα που συνέβησαν σε κάποιους συναδέλφους μου. Να ένας κατάλογος από αυτά:

Στο εμβόλιο Rimavex για την ιλαρά, εντοπίσαμε την παρουσία διαφόρων ιών πουλερικών. Στο εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα την παρουσία ακανθαμοιβάδας (acanthamoeba), μιας αμοιβάδας που λέγεται ότι “τρώει τον εγκέφαλο”, καθώς και τον κυτομεγαλοϊό του πιθήκου. Τον ιό αφθώδη του πιθήκου, στο εμβόλιο rotavirus. Ιούς καρκίνου των πουλερικών, στο εμβόλιο MMR. Διάφορους μικροοργανισμούς, στο εμβόλιο του άνθρακα. Εξακρίβωσα την παρουσία δυνητικά επικίνδυνων ενζύμων αναστολέων σε διάφορα εμβόλια. Ιούς από πάπιες, σκύλους και κουνέλια, στο εμβόλιο της ερυθράς. Ιός λεύκωσης των πουλερικών, στο αντιγριπικό εμβόλιο. Ιός πανώλης στο εμβόλιο MMR.

ΕΡ.: Πείτε μου αν κατάλαβα καλά. Πρόκειται για μολυσματικούς παράγοντες που δεν ανήκουν στα εμβόλια;

ΑΠ.: Ακριβώς. Και αν προσπαθήσει κανείς να υπολογίσει ποιες βλάβες μπορούν να προκαλέσουν αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες, ε..., στην πραγματικότητα, δεν το γνωρίζουμε, γιατί έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι ή απολύτως κανείς. Όπως στη ρουλέτα, διατρέχουμε κινδύνους. Εκτός απ' αυτό ο κόσμος δεν ξέρει ότι μερικά εμβόλια αντι-πόλιο, αντι-αδενοϊού, αντι-ερυθράς, αντι-ηπατίτιδας Α και αντι-ιλαράς κατασκευάστηκαν με ανθρώπινο εμβρυϊκό ιστό προερχόμενο από εκτρώσεις.

Κατά καιρούς έτυχε να βρω σε αυτά τα εμβόλια, αυτά που πίστευα ότι ήταν βακτηριακά τμήματα και ιοί πολιομυελίτιδας, και τα οποία κάλλιστα μπορεί να προήλθαν από τον εμβρυϊκό ιστό. Όταν ερευνάς για μολυσματικούς παράγοντες στα εμβόλια, είναι δυνατόν να συναντήσεις υλικό που πραγματικά σε φέρνει σε αμηχανία.

Ξέρεις ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, αλλά δεν ξέρεις επακριβώς τι είναι αυτό που έχεις μπροστά σου. Βρήκα πράγματα που πίστευα ότι ήταν μικρά κομμάτια από ανθρώπινη τρίχα, καθώς επίσης και ανθρώπινη βλέννα. Βρήκα αυτά που θα μπορούσε κανείς να τα ονομάσει “ξένες πρωτεΐνες” και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σχεδόν οτιδήποτε. Θα μπορούσε να σημαίνει πρωτεΐνη προερχόμενη από ιούς.


ΕΡ.: Τα καμπανάκια του συναγερμού μας κατακλύζουν.

ΑΠ.: Πώς νομίζετε ότι αισθάνθηκα; Θυμηθείτε ότι αυτό το υλικό χύνεται στο αίμα χωρίς να περάσει διαμέσου μιας κάποιας από τις φυσικές ανοσολογικές άμυνες του οργανισμού.

ΕΡ.: Ποια αποδοχή είχαν οι αποκαλύψεις σας;

ΑΠ.: Βασικά ήταν του τύπου, “Μη δίνεις σημασία, δεν μπορεί να γίνει τίποτε”. Στην παρασκευή των εμβολίων χρησιμοποιούνται διάφοροι ιστοί ζώων και εδώ είναι που υπεισέρχεται αυτό το είδος της επιμόλυνσης. Φυσικά δεν αναφέρω καθόλου τις στάνταρ χημικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη, υδράργυρο, και αλουμίνιο που κατακυρωμένα τοποθετούνται στα εμβόλια (ως συντηρητικά).

ΕΡ.: Αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά εκπληκτικές.

ΑΠ.: Ναι, και αναφέρω μόνο μερικά από τα βιολογικά μολυσματικά. Ποιος ξέρει πόσα άλλα υπάρχουν, αλλά δεν τα βρίσκουμε γιατί δεν μας έρχεται στο μυαλό να τα ψάξουμε. Αν για να γίνει ένα εμβόλιο χρησιμοποιούμε ιστό από, ας πούμε κάποιο πτηνό, πόσα πιθανά μικρόβια μπορεί να έχει αυτός; Δεν έχουμε ιδέα. Δεν έχουμε ιδέα ποια θα μπορούσαν να είναι, ούτε ποια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

ΕΡ.: Εκτός από το θέμα της καθαριότητας;

ΑΠ.: Έχουμε να κάνουμε με την εσφαλμένη βασική θεώρηση, σχετικά με τα εμβόλια: ότι ερεθίζουν με κάποιο πολύπλοκο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, για να δημιουργήσουν τους όρους για την ανοσία από την ασθένεια. Αυτό όμως είναι μια εσφαλμένη θεώρηση. Δεν λειτουργεί έτσι. Υποτίθεται ότι το εμβόλιο “δημιουργεί” αντισώματα τα οποία, έμμεσα, προσφέρουν προστασία απέναντι στην ασθένεια. Πάντως, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ ευρύτερο και εμπλέκεται πολύ περισσότερο από τα αντισώματα και τα κύτταρα “δολοφόνους” που συνδέονται με αυτά.

ΕΡ.: Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι.....;

ΑΠ.: Ναι, πραγματικά ολόκληρος ο οργανισμός. Συν το νοητικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όλος ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μέσα σε μια επιδημία είναι δυνατόν να βρεθούν άτομα που παραμένουν υγιή.

ΕΡ.: Ώστε, το σημαντικό είναι το γενικό επίπεδο της υγείας.

ΑΠ.: Περισσότερο από σημαντικό. Ζωτικό.

ΕΡ.: Με ποιο τρόπο διαστρεβλώνονται οι σχετικές με τα εμβόλια στατιστικές;

ΑΠ.: Με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι 25 άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, ασθενούν από ηπατίτιδα. Λοιπόν, η ηπατίτιδα Β είναι μια ασθένεια του συκωτιού. Όμως υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να θεωρηθούν ασθένειες του συκωτιού. Είναι δυνατόν να αλλάξει η διάγνωση. Αν αυτό συμβεί, στην ουσία αποκρύπτεται η βασική αιτία του προβλήματος.

ΕΡ.: Αυτό συμβαίνει;

ΑΠ.: Συνεχώς. Αυτό πρέπει να συμβαίνει, αν οι γιατροί προϋποθέτουν αυτομάτως ότι όσοι εμβολιάζονται, δεν αποκτούν την ασθένεια από την οποία υποτίθεται ότι προστατεύθηκαν. Και αυτό είναι ακριβώς εκείνο που οι γιατροί υποθέτουν. Βλέπετε πρόκειται για ένα κυκλικό συλλογισμό, ένα κλειστό κύκλωμα που δεν επιδέχεται σφάλματα. Αν ένα άτομο που εμβολιάζεται εναντίον της ηπατίτιδας αποκτά την ίδια την ηπατίτιδα ή κάποια άλλη ασθένεια, η αυτόματη υπόθεση είναι ότι αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με το εμβόλιο.

ΕΡ.: Στα χρόνια κατά τα οποία εργαζόσασταν στον κλάδο των εμβολίων πόσους γιατρούς συναντήσατε που να είχαν αποδεχθεί ότι τα εμβόλια αποτελούσαν πρόβλημα;

ΑΠ.: Κανέναν. Κάποιοι ερευνητές που εργαζόταν σε φαρμακευτικές εταιρείες έθεταν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους σε αμφισβήτηση αυτό που κάνανε. Αλλά ποτέ δεν το εξέφραζαν δημοσίως, ούτε και μέσα στις εταιρείες τους.

ΕΡ.: Ποιο υπήρξε για σας το αποφασιστικό σημείο καμπής;

ΑΠ.: Είχα ένα φίλο του οποίου ο γιος πέθανε μετά από έναν εμβολιασμό με DPT.
ΕΡ.: Κάνατε έρευνες πάνω σ' αυτό;

ΑΠ.: Ναι, ανεπίσημα. Ανακάλυψα ότι πριν από τον εμβολιασμό το παιδί ήταν απολύτως υγιές. Ο θάνατός του δεν είχε απολύτως καμιά αιτιολογία εκτός του εμβολιασμού. Αυτό ξεκίνησε τις πρώτες μου αμφιβολίες. Φυσικά επιθυμούσα να πιστεύω ότι το παιδί είχε λάβει ένα ελαττωματικό εμβόλιο από μια ελαττωματική παρτίδα όμως, εξετάζοντας περισσότερο σε βάθος το θέμα, ανακάλυψα ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δεν τίθεντο με αυτούς τους όρους. Συνέχισα να ερευνώ μέχρι να ανακαλύψω ότι, σε αντίθεση με αυτό που σκεφτόμουν, τα εμβόλια δεν ελέγχονται με επιστημονικό τρόπο.

ΕΡ.: Τι θέλετε να πείτε;

ΑΠ.: Για παράδειγμα, καμία κατάλληλη μακροπρόθεσμη μελέτη δεν γίνεται για οποιαδήποτε εμβόλιο χρησιμοποιώντας μια ομάδας ελέγχου. Μέρος αυτού που θέλω να πω είναι ότι δεν γίνεται καμία σωστή και βαθιά παρακολούθηση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν, κατά τη διάρκεια του χρόνου, διάφορα συμπτώματα και σοβαρά προβλήματα που δεν εμπίπτουν στο φάσμα της ασθένειας για την οποία το άτομο ήταν εμβολιασμένο. Πάλι, γίνεται η υπόθεση ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν προβλήματα. Έτσι, γιατί θα έπρεπε να γίνει έλεγχος; Συν τοις άλλοις, μια αντίδραση εμβολίου καθορίζεται έτσι ώστε όλες οι κακές αντιδράσεις λέγεται ότι εμφανίζονται αμέσως μετά την εκτέλεση του εμβολίου. Όμως αυτό δεν έχει κανένα νόημα.

ΕΡ.: Γιατί δεν έχει νόημα;

ΑΠ.: Επειδή το εμβόλιο δρα προφανώς στο σώμα για μια μακρά χρονική περίοδο αφότου γίνεται. Μια αντίδραση μπορεί να συμβεί βαθμιαία. Η επιδείνωση μπορεί να συμβεί βαθμιαία. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να αναπτυχθούν νευρολογικά προβλήματα. Δημιουργούνται σε διάφορες συνθήκες, ακόμη και σύμφωνα με τις συμβατικές αναλύσεις. Τότε λοιπόν γιατί δεν θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και με τα εμβόλια; Εάν η χημική δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί βαθμιαία, γιατί δεν θα μπορούσε ότι να συμβεί αυτό ακριβώς και με ένα εμβόλιο που περιέχει υδράργυρο;

ΕΡ.: Και αυτό είναι που ανακαλύψατε;

ΑΠ.: Ναι. Έχουμε να κάνουμε με συσχετισμούς τις περισσότερες φορές. Οι συσχετισμοί δεν είναι τέλειοι. Αλλά εάν έχετε 500 γονείς των οποίων παιδιά έχουν υποστεί νευρολογική ζημία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ενός έτους μετά από την λήψη ενός εμβολίου, αυτό θάπρεπε να είναι επαρκές για να προκαλέσει μια έρευνα σε βάθος.

ΕΡ.: Έχει γίνει αυτό;

ΑΠ.: Ποτέ. Αυτό μας λέει αμέσως, κάτι συγκεκριμένο.

ΕΡ.: Δηλαδή τι...;

ΑΠ.: Οι άνθρωποι που κάνουν την έρευνα δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να εξετάσουν τα γεγονότα. Υποθέτουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έτσι, όταν ερευνούν, πάντοτε απαλλάσσουν τα εμβόλια. Λένε, "αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές". Αλλά επάνω σε τι βασίζουν αυτήν τους την κρίση; Την βασίζουν επάνω σε ορισμούς και ιδέες που αποκλείουν αυτομάτως την καταδίκη του ίδιου του εμβολίου.

ΕΡ.: Υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις όπου μια εκστρατεία εμβολίων έχει αποτύχει, όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια ενάντια στην οποία ήταν εμβολιασμένοι.

ΑΠ.: Ναι, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Και εκεί τα στοιχεία απλώς αγνοούνται. Απορρίπτονται. Οι εμπειρογνώμονες λένε, εάν πουν κάτι, ότι αυτό που συνέβη είναι ακριβώς ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά συνολικά το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Αν όμως προστεθούν όλες οι εκστρατείες εμβολιασμού στις οποίες εμφανίσθηκαν ζημιές και ασθένειες, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται καθόλου για μεμονωμένα περιστατικά.


ΑΝΤΙΤΙΘΕΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΕΡ.: Συζητήσατε ποτέ αυτά για τα οποία μιλάμε εδώ με τους συναδέλφους σας όταν εργαζόσαστε ακόμα στον κλάδο των εμβολίων;

ΑΠ.: Ναι.

ΕΡ.: Και τι συνέβη;

ΑΠ.: Αρκετές φορές μου ειπώθηκε να κάτσω ήσυχα. Κατέστη σαφές ότι θα έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου και να ξεχάσω τις ανησυχίες μου. Σε μερικές περιπτώσεις αντιμετώπισα φόβο. Οι συνάδελφοι προσπάθησαν να με αποφύγουν. Αισθάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "ένοχοι λόγω συναναστροφής". Εν γένει, εν τούτοις, συμπεριφέρθηκα όπως έπρεπε.
Σιγουρεύτηκα ότι δεν δημιούργησα προβλήματα στον εαυτό μου.


ΕΡ.: Εάν τα εμβόλια πραγματικά βλάπτουν, γιατί χορηγούνται;

ΑΠ.: Καταρχήν, δεν υπάρχει κανένα "εάν". Βλάπτουν. Η υπόθεση περιπλέκεται τότε, όταν πρόκειται να αποφασίσουμε εάν βλάπτουν εκείνους τους ανθρώπους που φαίνονται να μην παρουσιάζουν καμία ζημιά. Κατόπιν έχουμε να κάνουμε με το είδος έρευνας που πρέπει να γίνει, αλλά δεν γίνεται καθόλου.

Οι ερευνητές πρέπει να ανακαλύψουν ένα είδος χάρτη, ή διάγραμμα ροής, το οποίο να παρουσιάζει με ακρίβεια τι κάνουν στο σώμα τα εμβόλια από τη στιγμή που εισάγονται σ' αυτό. Αυτή η έρευνα δεν έχει γίνει. Όσον αφορά το γιατί χορηγούνται, θα μπορούσαμε να καθίσουμε εδώ για δύο ημέρες και να συζητάμε τους λόγους.

Όπως έχετε πει πολλές φορές και ο ίδιος, οι άνθρωποι έχουν διάφορα κίνητρα, ανάλογα με τα διάφορα στρώματα του συστήματος: χρήματα, φόβο μήπως χάσουν την εργασία τους, επιθυμία να κερδίσουν την εύνοια των ανωτέρων τους, κύρος, αναγνώριση, προώθηση, παρεξηγημένο ιδεαλισμό, συνήθεια να μην θέτουν ερωτήματα και πάει λέγοντας...


ΕΡ.: Η οργή που ξέσπασε για το εμβόλιο ενάντια στην ηπατίτιδας Β φαίνεται ότι είναι ένας καλός δρόμος να ακολουθηθεί.

ΑΠ.: Ναι, θεωρώ ότι έτσι είναι. Το να λέγεται ότι τα μωρά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και έπειτα, στην επόμενη αναπνοή, να παραδέχονται ότι ένα πρόσωπο κολλάει την ηπατίτιδα Β μέσα από τις σεξουαλικές επαφές και τις κοινή χρήση συριγγών είναι μια γελοία παράθεση.

Οι ιατρικές αρχές προσπαθούν να καλυφθούν δηλώνοντας ότι κάθε έτος στις ΗΠΑ 20.000 παιδιά κολλάνε ηπατίτιδα Β από "άγνωστες αιτίες", και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε μωρό πρέπει να εμβολιάζεται. Αμφισβητώ εκείνο το 20.000 περιπτώσεις και τις αποκαλούμενες μελέτες που το υποστηρίζουν.


ΕΡ.: Ο Andrew Wakefield, ο Βρετανός γιατρός που ανακάλυψε τη σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) και τον αυτισμό, απολύθηκε προσφάτως από την εργασία του σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου.

Α: Ναι. Ο Wakefield προσέφερε μια μεγάλη υπηρεσία. Οι συσχετισμοί του ανάμεσα στο εμβόλιο και τον αυτισμό είναι εκπληκτικοί...

ΕΡ.: Ξέρω ότι μια προσωπικότητα του Hollywood, που δηλώνει δημόσια ότι δεν θα κάνει εμβόλιο, διαπράττει αυτοκτονία σταδιοδρομίας.

ΑΠ.: Το Hollywood συνδέεται πανίσχυρα με το ιατρικό καρτέλ. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά ένας από αυτούς είναι απλώς ότι ένας ηθοποιός που είναι διάσημος μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφήμιση όταν δηλώνει κάτι. Το 1992, ήμουν παρών στις εκδηλώσεις σας ενάντια στο FDA στο κέντρο της πόλης του Λος Άντζελες. Ένας ή δύο ηθοποιοί μίλησαν ενάντια στο FDA. Από εκείνο το επεισόδιο και μετά ήταν δύσκολο να βρεθεί ένας ηθοποιός που να έχει εκδηλωθεί με κάποιο τρόπο δημόσια ενάντια στο ιατρικό καρτέλ.

ΕΡ.: Μέσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (N.I.H.) ποια είναι η διάθεση, ποιο είναι το βασικό νοητικό πλαίσιο;

ΑΠ.: Οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για τα χρήματα που δίνονται για την έρευνα. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι το να προκαλέσουν το κατεστημένο. Είναι ήδη μπλεγμένοι σε έναν εσωτερικό πόλεμο για εκείνα τα χρήματα. Δεν χρειάζονται περισσότερα προβλήματα.

Αυτό είναι ένα πολύ καλά μονωμένο σύστημα. Εξαρτάται από την ιδέα ότι, σε γενικές γραμμές, η σύγχρονη ιατρική είναι πολύ επιτυχής σε κάθε μέτωπο. Το να παραδεχθούν ότι υπάρχουν προβλήματα σε οποιοδήποτε τομέα του συστήματος, θα δημιουργούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την επιχείρηση.

Θα μπορούσε επομένως να υποστηρίξει κάποιος ότι το N.I.H. είναι το τελευταίο μέρος μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να οργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αλλά δίχως άλλο, η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Αν 5000 άτομα έφθαναν εκεί ζητώντας λογαριασμό πάνω στα πραγματικά πλεονεκτήματα του συστήματος έρευνας, ζητώντας να μάθουν τι πραγματικά οφέλη αποκόμισε το κοινό από τα δισεκατομμύρια “πεταμένα” δολάρια που κατέληξαν σ' εκείνο το Ινστιτούτο, ε! τότε, ίσως άρχιζε κάτι.

Κάποια σπίθα θα ξεπεταγόταν. Με περισσότερες διαδηλώσεις, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάθε είδους επιπτώσεις. Οι ερευνητές, κάποιοι από αυτούς, θα μπορούσαν να αρχίσουν να διαρρέουν πληροφορίες.


ΕΡ.: Να μια καλή ιδέα.

ΑΠ.: Άνθρωποι με κουστούμι, στημένοι τόσο κοντά στα κτίρια όσο θα επέτρεπε η αστυνομία. Άνθρωποι με κουστούμια του γραφείου, με αθλητικές φόρμες, μητέρες και παιδιά. Άνθρωποι ευκατάστατοι και φτωχοί άνθρωποι. Άνθρωποι κάθε είδους.

ΕΡ.: Τι να πούμε για την συνδυασμένη καταστρεπτική δύναμη διάφορων εμβολίων που χορηγούνται στα μωρά στις μέρες μας;

Α: Πρόκειται για μια παρωδία και για έγκλημα. Δεν έχει γίνει καμία πραγματική σε βάθος μελέτη πάνω σ' αυτό το θέμα. Για μια ακόμη φορά, γίνεται η υπόθεση ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, και επομένως οσαδήποτε εμβόλια δίνονται μαζί είναι επίσης ασφαλή. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Επομένως η δυνατότητα ζημίας αυξάνεται όταν χορηγούνται πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα.
ΕΡ.: Μετά έχουμε την εποχή της φθινοπωρινής γρίπης.

ΑΠ: Ναι. Λες και μόνο το φθινόπωρο τα μικρόβια αυτά ταξιδεύουν από την Ασία στις ΗΠΑ. Το κοινό αποδέχεται αυτή την υπόθεση. Εάν τους συμβεί τον Απρίλιο, είναι ένα άσχημο κρυολόγημα. Εάν τους συμβεί τον Οκτώβριο, είναι η γρίπη.

ΕΡ.: Λυπάστε που απασχοληθήκατε όλα εκείνα τα χρόνια στον κλάδο των εμβολίων;

Α: Ναι. Αλλά μετά από αυτήν εδώ την συνέντευξη, η πίκρα ελαττώνεται. Και εργάζομαι με άλλους τρόπους. Δίνω πληροφορίες σε ορισμένους ανθρώπους όταν θεωρώ ότι αυτοί θα τις χρησιμοποιήσουν με σωστό τρόπο.


Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

ΕΡ.: Τι θα θέλατε να κατανοήσει ο κόσμος;

ΑΠ.: Ότι η υποχρέωση της απόδειξης, ώστε να καθιερωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, βαρύνει αυτούς που τα παρασκευάζουν και τους χορηγούν άδεια για δημόσια χρήση. Αυτό ακριβώς. Η υποχρέωση της απόδειξης δεν βαρύνει εσάς ή εμένα. Και για αυτήν την απόδειξη χρειάζονται καλά σχεδιασμένες, μακροπρόθεσμες μελέτες. Χρειάζεται εκτενής παρακολούθηση. Πρέπει να παρθούν συνεντεύξεις από μητέρες και να δοθεί προσοχή σε αυτά που οι μητέρες λένε για τα μωρά τους και τι συμβαίνει σ' αυτά μετά από τον εμβολιασμό. Χρειάζονται όλα αυτά τα πράγματα- πράγματα που αυτή την στιγμή απουσιάζουν.

ΕΡ.: Πράγματα που απουσιάζουν.

ΑΠ.: Ναι.

ΕΡ.: Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγχυση, θα επιθυμούσα να ξαναδούμε, ακόμα μια φορά, τα προβλήματα και τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια, και πώς αυτό συμβαίνει...

ΑΠ.: Βασικά μιλάμε για δύο πιθανές, επιβλαβείς εκβάσεις. Η μία είναι ότι, το άτομο αποκτά την ασθένεια από το εμβόλιο. Αποκτά δηλαδή την ασθένεια από την οποία το εμβόλιο υποτίθεται ότι το προστατεύει, γιατί κάποια εκδοχή της ασθένειας είναι παρούσα στο ίδιο το εμβόλιο μια και έτσι αυτό ξεκίνησε.

Η δεύτερη έκβαση είναι ότι, δεν αποκτά εκείνη την ασθένεια, αλλά σε κάποια χρονική στιγμή αργότερα, αναπτύσσει κάποια άλλη ασθένεια η οποία όμως προκαλείται από το εμβόλιο. Αυτή η άλλη ασθένεια θα μπορούσε να είναι ο αυτισμός-αυτό που ονομάζουν αυτισμό-ή θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη ασθένεια όπως η μηνιγγίτιδα. Θα μπορούσε το άτομο να γίνει διανοητικά ανάπηρο.


ΕΡ.: Υπάρχει κάποιος τρόπος να συγκρίνουμε τη σχετική συχνότητα αυτών των διαφορετικών εκβάσεων;

ΑΠ.: 'Όχι. Επειδή η παρακολούθηση είναι ελλιπής. Μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις. Εάν ρωτάτε, από έναν πληθυσμό εκατό χιλιάδες παιδιά που κάνουν ένα εμβόλιο ιλαράς, πόσα αναπτύσσουν την ιλαρά και πόσα αναπτύσσουν άλλα προβλήματα από το εμβόλιο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απάντηση. Αυτό λέω εγώ. Τα εμβόλια είναι δεισιδαιμονίες.

Και με τις δεισιδαιμονίες, δεν παίρνετε γεγονότα που να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Παίρνετε μόνο ιστορίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ως σκοπό να επιβάλουν τη δεισιδαιμονία. Αλλά, από πολλές εκστρατείες εμβολίων μπορούμε να συναρμολογήσουμε ένα αφήγημα που αποκαλύπτει μερικά πολύ ενοχλητικά πράγματα.

Οι άνθρωποι έχουν βλαφθεί. Η ζημιά είναι πραγματική, και μπορεί να είναι βαθιά και μπορεί να σημαίνει θάνατο. Η ζημιά δεν περιορίζεται σε μερικές μόνο περιπτώσεις όπως έχουμε οδηγηθεί να πιστεύουμε. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν ομάδες μητέρων που καταμαρτυρούν περιπτώσεις σχετικά με τον αυτισμό και τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας. Γίνονται μπροστάρησες και μιλάνε σε συνεδριάσεις.

Προσπαθούν ουσιαστικά να συμπληρώσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί από τους ερευνητές και τους γιατρούς που γυρίζουν τις πλάτες τους σε ολόκληρο το αυτό το θέμα.


ΕΡ.: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω το εξής. Εάν παίρναμε ένα παιδί, για παράδειγμα, στη Βοστόνη και το αναθρέφαμε αυτό το παιδί με καλή θρεπτική τροφή και γυμναζόταν κάθε ημέρα και αγαπιόταν από τους γονείς του και δεν έκανε το εμβόλιο ιλαράς. Ποια θα ήταν η κατάσταση της υγείας του σχετικά με το μέσο παιδί στη Βοστόνη που τρώει κακή τροφή και βλέπει πέντε ώρες την ημέρα τηλεόραση και κάνει το εμβόλιο ιλαράς;

ΑΠ.: Φυσικά υπεισέρχονται πολλοί σχετικοί παράγοντες, αλλά θα στοιχημάτιζα στην καλύτερη κατάσταση της υγείας για το πρώτο παιδί. Εάν αρρωστήσει από ιλαρά, εάν αρρωστήσει όταν είναι εννέα χρονών, οι πιθανότητες είναι αυτή θα είναι πολύ ελαφρύτερη από την ιλαρά που θα αναπτύξει το δεύτερο παιδί. Θα στοιχημάτιζα στο πρώτο παιδί κάθε φορά που θα υπήρχε θέμα αρρώστιας.

ΕΡ.: Για πόσο καιρό εργαστήκατε στον κλάδο των εμβολίων;

ΑΠ.: Επί μακρόν. Πάνω από μια δεκαετία.

ΕΡ.: Ξανακοιτάζοντας τώρα, μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας οποιοδήποτε καλό λόγο που να σας κάνει να πείτε ότι τα εμβόλια είναι επιτυχή;

Α: Όχι. Εάν είχα ένα παιδί τώρα, το τελευταίο πράγμα που θα επέτρεπα είναι ο εμβολιασμός. Θα άλλαζα πολιτεία αν χρειαζόταν. Θα άλλαζα το επώνυμο. Θα εξαφανιζόμουν. Με την οικογένειά μου. Δεν λέω ότι θα έφτανα σε αυτή την κατάσταση.

Υπάρχουν ωραίοι τρόποι να παραβλεφθεί το σύστημα, εάν ξέρετε πώς να ενεργήσετε. Υπάρχουν απαλλαγές που μπορείτε να δηλώσετε, σε κάθε πολιτεία, που βασίζονται σε θρησκευτικές ή/και φιλοσοφικές απόψεις. Αν παρ' όλα αυτά φτάναμε σε κρίσιμο σημείο, θα έφευγα.


ΕΡ.: Και όμως υπάρχουν παιδιά παντού τα οποία κάνουν τα εμβόλια και εμφανίζονται να είναι υγιή.

ΑΠ.: Η ενεργός λέξη είναι το "εμφανίζονται". Τι γίνεται με όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να εστιάσουν στη μελέτη τους; Τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν τα ξεσπάσματα κατά διαστήματα; Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό όλες τις διανοητικές ικανότητές τους; Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτά τα πράγματα, αλλά τα εμβόλια είναι μια από αυτές τις αιτίες. Δεν θα έπαιρνα το ρίσκο.

Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο θα έπαιρνα το ρίσκο. Και ειλικρινά, δεν βλέπω κανέναν λόγο για να επιτρέψω στην κυβέρνηση για να έχει την τελευταία λέξη επί του θέματος. Η κυβερνητική ιατρική, σύμφωνα με την εμπειρία μου, επιδεικνύει συχνά μιααντίφαση στις απόψεις της. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Παίρνεις τη μια ή την άλλη άποψη, αλλά όχι και τις δύο μαζί.


ΕΡ.: Έτσι ερχόμαστε στο πεδίο των ίσων ευκαιριών.

ΑΠ.: Ναι. Επιτρέψτε σ' αυτούς που θέλουν τα εμβόλια να τα κάνουν. Επιτρέψτε σ' αυτούς που διαφωνούν να μην τα κάνουν. Αλλά, όπως είπα νωρίτερα, δεν υπάρχει κανένα πεδίο ίσων ευκαιριών εάν το πεδίο είναι γεμάτο με ψέματα. Και όταν έχουμε να κάνουμε με μωρά, είναι οι γονείς που λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις. Αυτοί οι γονείς χρειάζονται μια γερή δόση αλήθειας.

Τι γίνεται με το παιδί που είπα προηγουμένως το οποίο πέθανε από τον εμβόλιο DPT; Με βάση ποιες πληροφορίες ενέργησαν οι γονείς του; Μπορώ να σας πω ότι ήταν πληροφορίες βαριά επηρεασμένες. Δεν ήταν πραγματικές πληροφορίες.


ΕΡ.: Οι επαγγελματίες των δημοσίων σχέσεων στον ιατρικό τομέα, σε συντονισμό με τον Τύπο, φοβίζουν στον υπέρτατο βαθμό τους γονείς με τα τρομερά σενάρια για αυτό που θα συμβεί εάν τα παιδάκια του δεν κάνουν τα εμβόλια.

ΑΠ: Κάνουν να φαίνεται έγκλημα η άρνηση του εμβολίου. Την εξισώνουν με έλλειψη στοργής εκ μέρους των γονιών. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με την καλύτερη πληροφόρηση. Είναι πάντα μια πρόκληση η αντίσταση απέναντι στις αρχές. Και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα το κάνετε. Είναι ευθύνη κάθε ατόμου να πάρει την απόφαση. Στο ιατρικό καρτέλ αρέσει αυτό το στοίχημα. Στοιχηματίζει ότι ο φόβος θα κερδίσει.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Jon Rappoport εργάστηκε ως ανεξάρτητος ερευνητής δημοσιογράφος για 20 χρόνια. Έχει εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος σε πάνω από 200 προγράμματα ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, συμπεριλαμβανομένων των ABC's Nightline, PBS's Tony Brown's Journal and Hard Copy.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Jon δρα κατά ένα μεγάλο μέρος μακριά από την επικρατούσα τάση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, η ανεξάρτητη έρευνά του έχει καλύψει τη βαθιά πολιτική, τη συνωμοσία, την εναλλακτική υγεία, τον έλεγχο μυαλού, το ιατρικό καρτέλ, τη μελέτη των συμβόλων, και τις λύσεις στο πρόβλημα της κατάκτησης του πλανήτη από απόκρυφες ελίτ.

Το
1996, ο Jon άρχισε το μεγάλο μποϊκοτάρισμα ενάντια σε οκτώ εταιρείες κολοσσούς, τις: Monsanto, Dow, DuPont, Bayer, Hoechst, Rhône-Poulenc, Imperial Chemical Industries and Ciba-Geigy. Το μποϊκοτάρισμα συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα.

Πτυχιούχος του κολεγίου Amherst, της Μασαχουσέτης, με BA στη φιλοσοφία, 0 Jon είναι εξήντα τριών ετών και ζει με τη σύζυγό του, Δρα Laura Thompson, στο Σαν Ντιέγκο, της Καλιφορνίας.

Το άρθρο του Jon “Σχολική βία: Η σύνδεση της με τα ψυχοφάρμακα" εκδόθηκε στο περιοδικό NEXUS 6/05. Το βιβλίο του “Oklahoma City Bombing” παρουσιάστηκε στο NEXUS 3/02.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον Jon Rappoport
με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: rappoportjon@hotmail.com
ή μέσω του ιστοχώρου του στη διεύθυνση: http://www.nomorefakenews.com.


Η μετάφραση έγινε από την ιταλική έκδοση του περιοδικού NEW TIME NEXUS No 63 ΑΥΓ.-ΣΕΠΤ. 2006 από τον Γ. Παπαγεωργίου.

Πηγή: 1. http://mamalydia.wordpress.com/2008/04/18/vaccine2/
2. http://www.nexusmagazine.com/index.p...oc_view&gid=87
3. http://yogamamagr.blogspot.com/2010/11/blog-post_20.html

Οι 9 μήνες που επηρεάζουν τη ζωή μας του Ludwig Janus κεφ 1-8

Μέσα από πρόσφατες έρευνες και με οδηγό αυτό το βιβλίο οδηγούμαστε σε πληρέστερη κατανόηση των πρώτων σταδίων της ανθρώπινης ψυχολογικής ζωής – τα βιώματά μας πριν τη γέννηση, κατά τη διάρκειά της και λίγο μετά από αυτήν.
Αφενός, η γέννηση είναι ένα βίωμα και αφετέρου η εμπειρία της άφιξής μας σε αυτόν τον κόσμο παρέχει ένα θεμελιώδες μοτίβο για τις μελλοντικές εμπειρίες και την ανάπτυξή μας.
Η γέννηση είναι για όλους μας σχετικά τραυματική εμπειρία. Αυτό οφείλεται στα βιολογικά γεγονότα που αφορούν στην ευθυτενή μας στάση και τον σχετικά μεγάλο εγκέφαλό μας. Αυτές οι δύο εξελικτικές διαδικασίες έχουν αναγκάσει τα ανθρώπινα όντα να γεννιούνται πρόωρα. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο έτος της ζωής είναι το «εξωμήτριο πρόωρο έτος» της ανθρώπινης ανάπτυξης.  Και εξαιτίας αυτής της πρόωρης γέννησης είμαστε απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε τη μεταγεννητική ζωή, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε σωματικό. Συνεπώς, η περιπέτεια και η χαρά της άφιξης στον κόσμο συνοδεύεται από ένα μείγμα ανασφάλειας, απεγνωσμένης επιθετικότητας και φόβου θανάτου. Αποτελεί εν γένει μια τραυματική εμπειρία που παράγει αισθήματα πανικού, θυμού, ντροπής, σοκ και εκμηδενισμού.
Η σκοταδοφοβία ή η κλειστοφοβία μπορεί να είναι ο απόηχος μιας τραυματικής γέννησης. Πειράματα έχουν δείξει ότι τα βρέφη που προήλθαν από δύσκολους τοκετούς μαθαίνουν πιο αργά.
Ακόμα και σήμερα, που μελέτες έχουν δείξει τη σημασία των παιδικών βιωμάτων και των εμπειριών πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού, παραμένουμε αποξενωμένοι από το βρέφος μέσα μας και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε εξωτερικές νόρμες για να εξακριβώσουμε τι συμβαίνει στα νεογέννητα και αγέννητα παιδιά μας. Όσο αρνούμαστε οποιαδήποτε προσωπική επίγνωση των δικών μας παιδικών, γεννητικών και προγεννητικών βιωμάτων, όσο απωθούμε τη σημασία των πρώτων εμπειριών για τη μετέπειτα εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής, είμαστε καταδικασμένοι στην αποξένωση από τα δικά μας γεννημένα ή αγέννητα παιδιά.
Η ελλιπής μέριμνα των ενηλίκων για το παιδί, που εκφράζεται στη συνήθεια να αφήνουν  το παιδί να κλαίει ή στη συχνή κακοποίησή του, παρατηρείται μόνον από τους ενήλικες που είχαν ανάλογη μεταχείριση στη δική τους νηπιακή ηλικία.
Οι επιστήμονες, εμβρόντητοι παρατήρησαν πως το νεογέννητο παρακολουθεί αντικείμενα και ανθρώπους με τα μάτια του, εμφανίζει σαφείς αντιληπτικές προτιμήσεις, είναι σε θέση να αναγνωρίζει πρότυπα και προτιμά ότι ήδη γνωρίζει.
Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική επαφή αμέσως μετά τον τοκετό επηρεάζει την εγγύτητα και την ένταση της σχέσης μητέρας – παιδιού μετά από πολλούς μήνες. Όσα βρέφη είχαν τη δυνατότητα να μείνουν μαζί με τις μητέρες τους μετά τον τοκετό, έκλαιγαν λιγότερο από αυτά που είχαν βιώσει αποχωρισμό. Τα βράφη που βρίσκονταν πιο συχνά στην αγκαλιά της μητέρας τους έπαιρναν βάρος πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με αυτά που αφήνονταν στην κούνια τους.
Το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε να νεογέννητα βρέφη και τις πάμπολλες ικανότητές τους αλλά και να τα φροντίζουμε σωστά αμέσως μετά τον τοκετό, φαίνεται από την ακόλουθη παρατήρηση: Στα νοσοκομεία και κλινικές όπου υπάρχει μέριμνα για τη σωστή άφιξη των μωρών στην καινούρια πραγματικότητα, απλά δεν παρατηρείται η συνήθης απώλεια βάρους μετά τον τοκετό. Παρατηρείται μόνον, όταν τα βρέφη τυγχάνουν σκληρής, εχθρικής μεταχείρισης. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι  όταν τα βρέφη τυγχάνουν επαρκούς φροντίδας, βιώνουν τη σωματική επαφή, αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Η ανθρώπινη γέννηση είναι τραυματική εξαιτίας λόγω εξελικτικών, βιολογικών λόγων. Μολοταύτα μέσα της κρύβεται  η δυνατότητα μιας εκστατικής, μεταμορφωτικής εμπειρίας για τη μητέρα και το παιδί. Τα θετικά συναισθήματα της νίκης, της ελευθερίας και του θριάμβου μπορεί κάλλιστα να συνδέονται με την πρώτη εμπειρία της επιτυχημένης γέννησης.  Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η ικανότητα του παιδιού να συμβιβάζεται με τις τραυματικές όψεις της γέννησής του, καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται δεκτό από τους γονείς του και εντάσσεται στον κόσμο.  Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από τις συμπεριφορικές διαταραχές που καταλογίζονται στο προγεννητικό στρες, δύναται να υποχωρήσουν με τη φροντίδα και την αυξημένη δερματική επαφή μετά τη γέννηση.
Το προγεννητικό στρες συνδέεται με πλήθος μεταγεννητικών ψυχολογικών διαταραχών, όπως η δυσκολία στην ανάγωνση, τα τικ, οι συμπεριφορικές διαταραχές και, εν γένει, η απουσία ταλέντου. Επίσης παίζει ρόλο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών της ανδρικής σεξουαλικότητας καθώς επηρεάζει το ορμονικό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα η εκεκφαλική διαφοροποίηση του φύλου.
Ορισμένες βασικές περιγεννητικές εμπειρίες έχουν μια ιδιαίτερη επίδραση: Διαμορφώνουν βασικές δομές του νου, οι οποίες αργότερα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο βιώνει τη ζωή. Η συμπεριφορά και η ψυχολογική κατάσταση της εγκύου διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην κατάσταση του νεογέννητου. Όσο περισσότερες συγκρούσεις, αμφιθυμία και απόρριψη υπήρχε στη σχέση της μητέρας με το αγένητο παιδί της, τόσο πιο ευάλωτο καθίσταται το βρέφος. Όταν η μητέρα είναι ισοροπημένη και αγαπάει το μωρό της, το βρέφος προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στη νέα πραγματικότητα.  Όταν η έγκυος υφίσταται ακραίο συναισθηματικό στρες πριν τον τοκετό, με τη μορφή μια δύσκολης προσωπικής σύγκρουσης, το παιδί της έχει την τάση να νοσεί εύκολα. Αυτή η τάση εξακολουθεί να υφίσταται και στη νηπιακή ηλικία.
Η ισχυρή εξάρτηση από του αγέννητου παιδιού από τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας έχει διαπιστωθεί από πολλές παρατηρήσεις. Εάν, κατά την εξέταση με υπέρηχο, ο ιατρός δηλώσει, ενώ δεν παρατηρείται κίνηση του εμβρύου στην οθόνη παρακολούθησης, ότι το έμβρυο πάσχει από κάποια διαταραχή, η μητέρα υφίσταται ισχυρό σοκ. Και αυτό το σοκ επαρκεί για να κάνει το έμβρυο να κινηθεί μέσα στη μήτρα.
Τα παιδιά που προέκυψαν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αξιολογούν τη ζωή τους λιγότερο θετικά και όλες οι μετρήσεις που αφορούσαν τη γενική ικανοποίηση για τη ζωή ήταν πολύ χαμηλές, ενώ η δυσαρέσκεια πολύ υψηλή. Η απογοήτευση στις σχέσεις αλλά και η εφηβική εγκληματικότητα είναι πολύ πιο συχνή στα άτομα που είχαν εισπράξει απόρριψη.

Εγκυμοσύνη - 12η εβδομάδα

Είστε στην 12η Εβδομάδα Κύησης
Είστε δώδεκα εβδομάδων έγκυος

Ηλικία εμβρύου: 10 εβδομάδες
Βάρος εμβρύου: 8 - 14 γραμμάρια

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας: 
Το πρόσωπο του μωρού σας αλλάζει. Τα μάτια, που στην αρχή βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού του, έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους και τα αυτιά είναι σχεδόν στην κανονική τους θέση. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, έχει αρχίσει η οστέωση στα περισσότερα οστά και οι ιστοί και τα όργανα που έχουν διαμορφωθεί ήδη στο σώμα του, αυξάνονται γρήγορα και ωριμάζουν. Το πεπτικό σύστημα (λεπτό έντερο) είναι ικανό τώρα να κάνει τις απαραίτητες περισταλτικές κινήσεις που ωθούν την τροφή στα έντερα του μωρού σας (που αρχικά έμοιαζαν με μεγάλη διόγκωση στον ομφάλιο λώρο), είναι ικανό να απορροφά τη γλυκόζη (ζάχαρη) και τα έντερα θα αρχίσουν να μετακινούνται στην κοιλιακή κοιλότητα τώρα..

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Με λίγη τύχη η ναυτία σας θα μειωθεί και σύντομα θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Επίσης, είναι  πιθανό να αισθάνεστε ανακούφιση, μιας και ο κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί πλέον σημαντικά. Θα είναι δύσκολο εάν  έχετε ακόμη ναυτίες, αλλά με λίγη υπομονή θα ανακτήσετε σύντομα την όρεξη σας. Απλώς , σιγουρευτείτε ότι οποιοδήποτε κρέας τρώτε είναι πολύ καλά  μαγειρεμένο για να μειώσει οποιαδήποτε πιθανότητα τοξοπλάσμωσης ? μην τρώτε ωμή μπριζόλα και να προσέχετε ιδιαίτερα τα κρέατα μαγειρεμένα σε  σχάρες.

Οδοντιατρική φροντίδαΤα δόντια και τα ούλα σας είναι περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό μην αμελήσετε την φροντίδα των ούλων σας αλλά σιγουρευτείτε ότι ο οδοντίατρος είναι ενήμερος για την εγκυμοσύνη σας. Εάν τα δόντια σας χρειάζονται οποιαδήποτε επέμβαση, να την αναβάλλετε μέχρι να περάσει η 12η εβδομάδα, αν και σε περίπτωση μόλυνσης, δεν πρέπει να περιμένετε μιας και όποια μόλυνση μπορεί να βλάψει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. 
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν περισσότερο τώρα γι’ αυτό καθαρίστε τα δόντια σας με νήμα και να τα βουρτσίζετε συχνότερα.  Εάν ανησυχείτε ή δεν είστε βέβαιη για τη χρήση παυσίπονων ή αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ρωτήστε τον γυναικολόγο ή οδοντίατρο σας.

Τώρα πια, τα ρούχα για εγκύους σας είναι μάλλον απαραίτητα.  Είναι πολύ σημαντικό να φοράτε  χαλαρά και άνετα ρούχα, όχι λόγω της αύξησης βάρους, αλλά για να ανταποκριθείτε καλύτερα στις αλλαγές του σώματός σας   Το δέρμα και οι μύες τεντώνονται προκειμένου να φιλοξενήσουν την μήτρα σας που μεγαλώνει, τον πλακούντα και το έμβρυο. Εάν αισθάνεστε πιο παχιά, ίσως σας βοηθήσει να ξέρετε ότι το δέρμα και οι μύες ανοίγουν πιο γρήγορα για να φιλοξενήσουν την μήτρα και το βρέφος σας.  Εάν θεωρείτε ότι χρειάζεστε αλλαγή στυλ για τη νέα σας εμφάνιση ή περιποίηση, τώρα είναι καλή στιγμή να φροντίσετε τον εαυτό σας είτε σε κάποιο ινστιτούτο ή με το να αγοράσετε ρούχα μητρότητας είτε στα μαγαζιά είτε μέσω του διαδικτύου.

πηγή: http://www.babybaby.gr/

Εγκυμοσύνη - 11η εβδομάδα

Είστε στην 11η Εβδομάδα Κύησης
Είστε έντεκα εβδομάδων έγκυος

Ηλικία εμβρύου: 9 εβδομάδες
Βάρος εμβρύου:  8 γραμμάρια (μέγεθος: ενός μεγάλου κίτρου)

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας: 
Το μωρό σας είναι τώρα πλήρως διαμορφωμένο, από τα δόντια μέχρι τα νύχια των ποδιών και σχεδόν έχει το μήκος του αντίχειρα σας. Τα δάχτυλα και τα νύχια του έχουν διαχωριστεί και μερικά  κοκάλα έχουν αρχίσει να σκληραίνουν. Το κεφάλι του είναι σχεδόν όσο το μισό κορμί του και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα πλέον δείχνουν το φύλο, αν και η εξέλιξη σε αρσενικό ή θηλυκό θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες. 

Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών ο κύριος στόχος του μωρού σας θα είναι να γίνει μεγαλύτερο και δυνατότερο και ικανό να  επιβιώσει έξω απ’ τη μήτρα.

πηγή: http://www.babybaby.gr/

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Εγκυμοσύνη - 10η εβδομάδα

Είστε δέκα εβδομάδων έγκυος
Είστε στην 10η Εβδομάδα Κύησης

Ηλικία εμβρύου: 8 εβδομάδες
Βάρος εμβρύου: 5 γραμμάρια (μέγεθος: ενός δαμάσκηνου)

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας:
Το μωρό σας θα διπλασιαστεί σε μέγεθος τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μπορεί πλέον να καταπίνει και να κλωτσά και τα σημαντικότερα όργανα του έχουν αναπτυχθεί  πλήρως.  Επίσης, μετά την 10η εβδομάδα τελειώνει πλέον η εμβρυονική περίοδος ανάπτυξης, καθώς έχουν πλέον καθιερωθεί τα τρία βλαστικά στρώματα.  Είναι καθοριστικό να γνωρίζετε ότι το μωρό σας έχει πλέον διέλθει ασφαλώς στην κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του.  Το μωράκι σας έχει αρχίσει πλέον να αποκτά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του, όπως τα νύχια και το τρίχωμα. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να παρουσιάζονται  και σε μερικές εβδομάδες θα αναπτυχθούν αρκετά ώστε να μάθετε με σιγουριά εάν πρόκειται να γεννήσετε αγόρι ή  κορίτσι.

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου κύησης, και η μήτρα σας έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ, είναι δηλαδή αρκετά μεγάλη για να γεμίσει τη λεκάνη σας. Μπορείτε ακόμη να είστε σε θέση να αισθανθείτε τη μήτρα σας επάνω από τη μέση της ηβικής σύμφυσης. Αν και πιθανόν δεν χρειάζεται να φορέσετε μεγαλύτερο νούμερο στα ρούχα σας για αρκετές ακόμη εβδομάδες, θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει και μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μέση σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Εάν θέλετε να περιορίσετε την καφεΐνη, μπορείτε να αρχίσετε να πίνετε αφεψήματα με βότανα (ακολουθεί πίνακας βοτάνων που πρέπει να αποφύγετε κατά την διάρκεια κύησης). Σιγουρευτείτε ότι τα αφεψήματα βοτάνων που επιλέγετε είναι ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη. Αυτά που μπορείτε να πίνετε με σιγουριά είναι από χαμομήλι, πικραλίδα, πιπερόριζα, τσουκνίδα, δυόσμο και κόκκινα βατόμουρα.  Ως εναλλακτική λύση, ένα εξίσου καλό ρόφημα είναι το λεμόνι με μέλι σε ζεστό νερό. Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά  καθημερινά (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά δεν μετριούνται) αλλά περιορίστε τη εισαγωγή υγρών πριν την ώρα του ύπνου έτσι ώστε να αποφύγετε τις συχνές ολονύκτιες επισκέψεις στην τουαλέτα.
Εάν ο ύπνος σας είναι διαταραγμένος για άλλους λόγους τότε ίσως μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε κάποια θεραπεία, αλλά τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι η πρώτη σας λύση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γυναικολόγο σας οτιδήποτε σας απασχολεί ή ανησυχεί. Επίσης, αποφύγετε τη γυμναστική  πριν πάτε για ύπνο. Τα παράξενα όνειρα όπως και οι συναισθηματικές αλλαγές είναι πολύ συνηθισμένα και συνεχίζονται, ως ένα βαθμό, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μην ξεχνάτε επίσης, να γυμνάζεστε! Μπορείτε να κάνετε εύκολες ασκήσεις γιόγκα - υπάρχουν ειδικές κατηγορίες που προσαρμόζονται στην εγκυμοσύνη. Σιγουρευτείτε ότι οι γυμναστές που διδάσκουν είναι ειδικευμένοι να καθοδηγήσουν έγκυες γυναίκες και, εάν δεν παρακολουθείτε μαθήματα γυμναστικής ειδικά για την εγκυμοσύνη, ενημερώστε τον γυμναστή σας ότι είστε έγκυος. Να ξέρετε τα όρια σας και σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε, εάν τώρα αρχίσατε τη γυμναστική.

πηγή: http://www.babybaby.gr/

Βοήθεια για Συκοφαντική Δυσφήμιση - Aglaia Papadima

Παρακαλώ πολύ για τη βοήθειά σας.Μέλλος του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (IBCLC) διαδίδει ότι δεν είμαι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC). Αυτό προσβάλλει και τη δική μου αξιοπιστία αλλά και την αξιοπιστία των ιστοσελίδων στις οποίες συμμετέχω επώνυμα και δηλώνων την ιδιότητά μου.

Πήρα την πιστοποίηση για πρώτη φορά το 2001 και έκανα επαναπιστοποίηση το 2006. Η πιστοποίησή μου ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.

Το πιστοποιητικό είναι διεθνές και σε αυτό αναφέρομαι ως
Aglaia Papadima
IBCLC number 301-71053


Με τα στοιχεία αυτά μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι πράγματι IBCLC επικοινωνόντας με το Ευρωπαϊκό Γραφείο:

Ilse Bichler, IBCLC Regional Director Steinfeldgasse 11 2511 Pfaffstaetten Austria
Tel.: +43 (0) 2252 20 65 95 Fax: +43 (0) 2252 20 64 87


Οι πληροφορίες μπορούν να επιβεβαιωθούν από την τότε Συντονίστρια των Εξετάσεων Μιλένα Ρούζκοβα:


Συντονίστρια για την Ελλάδα και την Κύπρο
Μιλοσλάβα (Μιλένα) Ρούζκοβα
Γυναικολόγος/Μαιευτήρας
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
40 εκκλησιών 3
Ξάνθη Τ.Κ. 67 100
Ιατρείο: 25410 62046
Fax ιατρείου: 25410 22187

Καθώς και από τη Γραμματέα του Συλλόγου

Μπριγκίτε Σίγκνερ-Τουλούπη
Μαία
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Κέντρο Πληροφόρησης Θηλασμού Νάξου
Οδός Μουτσούνας
Νάξος Τ.Κ. 84 300
Τηλ. 693.422.9893
info@thilasmos.net
www.thilasmos.net

Παρακαλώ θερμά, όποια μητέρα έχει ανάλογη πληροφόρηση να επικοινωνήσει μαζί μου στο  aglpapadima@yahoo.gr

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αγλαΐα Παπαδήμα

IBCLC

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Οι Υπέρηχοι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, εγκυμοσύνη χωρίς υπέρηχο δεν υφίσταται. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω αν λάβετε υπόψη τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Ο υπέρηχος θεωρείται, μοναδική απόδειξη εγκυμοσύνης. Δεν τους αρκούν οι εξετάσεις αίματος, ούτε καν το άκουσμα της καρδιάς του εμβρύου μέσα από μια κοιλιά «τούρλα»! Και τι σημαίνει αυτό? Απλούστατα ότι αν δεν κάνεις υπέρηχο, δεν μπορείς να «πείσεις» το σύστημα ότι είσαι έγκυος και φυσικά δε μπορείς να πάρεις άδεια! Δηλαδή, θα είσαι υποχρεωμένη να εργάζεσαι μέχρι τη στιγμή του τοκετού (!), οπότε και με τον ερχομό του παιδιού θα «επιβεβαιωθεί» ότι όντως, ήσουν έγκυος!

Οι περισσότεροι (και όχι όλοι θέλω να ελπίζω) θα βιαστείτε να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο θα ήθελε κάποιος νοήμον άνθρωπος να αποφύγει να κάνει υπέρηχο.  «Hello!!! ζούμε σε μια αναπτυγμένη και ευρωπαϊκή χώρα, δε βρισκόμαστε στην Ουγκάντα!»  πιθανών θα ήταν η απάντηση που θα έπαιρνα…..

…. Κι όμως…. ο υπέρηχος αλλά και κάθε επιστημονική ανακάλυψη όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα, δεν μπορεί παρά να βλάπτει…. ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την εγκυμοσύνη. Ακόμα κι αν δεν είχε καθόλου παρενέργειες,  αποτελεί παρέμβαση σε μια φυσική διαδικασία και αυτό από μόνο του είναι ήδη αρνητικό!

Εγκυμοσύνη - 9η εβδομάδα

Είστε στην 9η Εβδομάδα Κύησης
Είστε εννιά εβδομάδων έγκυος

Ηλικία εμβρύου: 7 εβδομάδες
Μέγεθος εμβρύου: 22 - 30 χιλιοστά

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας:
Το μωρό σας ζυγίζει λιγότερο από 10 γραμμάρια, έχει δηλαδή το μέγεθος μίας ελιάς, ωστόσο η ανάπτυξη του είναι ταχεία. Όλα τα μέρη του σώματος του είναι πλέον παρόντα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, ποδιών, ματιών, γεννητικών οργάνων και άλλων οργάνων, αν και δεν είναι ακόμη πλήρως διαμορφωμένα. Τα άκρα του έχουν μακρύνει και τα βλέφαρα του καλύπτουν τα μάτια. Σ’ αυτό το στάδιο, το μωράκι σας κουνά τα άκρα και το σώμα του και όλες αυτές τις κινήσεις μπορείτε να τις δείτε κατά την διάρκεια του υπερηχογραφήματος.

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Μάλλον είναι απίθανο να φαίνεστε έγκυος ακόμα, εκτός αν αυτή η εγκυμοσύνη δεν είναι η πρώτη σας, αλλά σίγουρα μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένη και εξουθενωμένη (και όχι απαραιτήτως μόνο τα πρωινά). Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να σας ταλαιπωρήσουν με άλλους τρόπους. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από επίπονους πονοκεφάλους και προβλήματα με τη μέση τους όπως η ισχιαλγία.  Δυστυχώς, αυτές οι  ορμόνες βοηθούν στο να δημιουργηθεί  το τέλειο περιβάλλον για ουρολοιμώξεις ή και κολπίτιδες από μύκητες. Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συντελέσει σημαντικά στο να έχετε μια υγιέστερη εγκυμοσύνη και μια γρηγορότερη επαναφορά, μετά τον τοκετό . Μην το παρακάνετε όμως, επιλέξτε ένα ασφαλές πρόγραμμα γυμναστικής που συστήνεται για όλη την διάρκεια της  εγκυμοσύνης, σιγουρευτείτε όμως  ότι δεν το παρακάνετε.  Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες ενδιαφέρονται για τις αλλαγές στο βάρος τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και παρακολουθούν τις μεταβολές του πολύ προσεκτικά ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η αύξηση του αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την σωστή ανάπτυξη του μωρού σας.
πηγή: http://www.babybaby.gr/

Βάζοντας βάρος στην εγκυμοσύνη

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι πρόκειται να βάλετε κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μεγαλώνει και αλλάζει για να δώσει στο μωρό σας την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή του.

Το πρόσθετο βάρος προέρχεται από:
  1. Το μωρό, το οποίο θα ζυγίζει περίπου 3,3 κιλά όταν γεννηθεί
  2. Την μήτρα, η οποία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεγαλώνει εντυπωσιακά και ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια
  3. Τον πλακούντα, ο οποίος θρέφει το μωρό σας, και ζυγίζει περίπου 600 γραμμάρια
  4. Το στήθος σας, το οποίο μεγαλώνει και ζυγίζει περίπου 400 γραμμάρια περισσότερο
  5. Το αίμα σας, το οποίο αυξάνεται ο όγκου του και ζυγίζει περίπου 1,2 κιλά περισσότερο
  6. Τα κατακρατούμενα υγρά στο σώμα σας, που ζυγίζουν περίπου 2,6 κιλά
  7. Τα μητρικά αποθέματα (λίπη, πρωτεΐνες και άλλες θρεπτικές ουσίες), τα οποία ζυγίζουν περίπου 2,5 κιλά
Έτσι, μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης θα ζυγίζετε περίπου 11-12 κιλά περισσότερο από ότι πριν μείνετε έγκυος. Αυτός είναι ο μέσος όρος αύξησης του βάρους αλλά όπως είναι αναμενόμενο όλες οι γυναίκες δεν είναι ίδιες και το τελικό βάρος ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Τα κιλά που θα βάλετε θα εξαρτηθούν από τα κιλά που είχατε πριν μείνετε έγκυος, ή πιο συγκεκριμένα, από το μαζικό δείκτη του σώματος σας (BMI).
 
πηγή: http://www.babybaby.gr/

Εγκυμοσύνη - 8η εβδομάδα

Είστε στην 8η Εβδομάδα Κύησης
Είστε οχτώ εβδομάδων έγκυος

Ηλικία εμβρύου: 6 εβδομάδες
Μέγεθος εμβρύου: 14 - 20 χιλιοστά

Πως αναπτύσσεται το μωρό σας:
Το μωρό σας αναπτύσσεται ταχύτατα, κινείται και αλλάζει θέση συνεχώς, αν και δεν θα είσαστε σε θέση να αισθανθείτε τίποτα για αρκετές εβδομάδες Αυτό είναι το κρίσιμο στάδιο όπου τα όργανα του μωρού σας έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα βλέφαρα, η άκρη της μύτης, τα αυτιά και το έμβρυο έχει πια αρχίσει να αναπτύσσεται εξίσου εσωτερικά και εξωτερικά.  Η μικροσκοπική ουρά εξαφανίζεται, ενώ στην καρδιά τόσο η βαλβίδα της πνευμονικής αρτηρίας όσο και η βαλβίδα της αορτής έχουν αρχίσει να διακρίνονται. Τα χέρια έχουν μεγαλώσει κι άλλο και οι καρποί μπορεί να είναι σε κάμψη μπροστά από το στήθος του μωρού. Τα πόδια μακραίνουν και μπορεί να κάμπτονται κατά μήκος του σώματός του. Το φύλο είναι νωρίς να διαγνωστεί ιατρικώς ακόμα, αλλά σίγουρα έχετε ήδη ακούσει τα προγνωστικά της μητέρας, θείας, ή γιαγιάς για το αν θα κάνετε αγοράκι ή κοριτσάκι!

Πως αλλάζει η ζωή σας:
Αν και είναι απίθανο να έχετε βάλει πολύ βάρος, διάφορα μέρη του σώματος σας αρχίζουν να μεγαλώνουν όπως το στήθος σας. Λιγότερο εμφανής αλλά ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση στον όγκο του αίματος.  Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης θα έχετε περίπου 40 εκατό περισσότερο αίμα να τρέχει μέσα στις φλέβες σας για να ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού σας. Οι πρόσθετες ανάγκες στην κυκλοφορία σας μπορεί να σας κάνουν επιρρεπείς σε κιρσώδεις φλέβες και αιμορροΐδες.

πηγή: http://www.babybaby.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...